Aceasta ar fi a doua majorare din ianuarie, 2024, astfel că un litru de benzină în Ungaria a ajuns să coste cu 70 HUF (o,92 lei) mai mult decât în România. Aceasta înseamnă că prețurile la combustibil se vor apropia de nivelul austriac, unde salariul mediu este de trei ori mai mare decât cel din Ungaria, scrie presa maghiară.

Majorarea obligatorie a accizelor este aplicată de Mol în două tranșe, a doua tranșă intrând în vigoare de luni, 15 ianuarie. Potrivit holtankoljak.hu, după majorări, prețul mediu al benzinei va fi de 580 HUF/litru (7,6 lei/litru), în timp ce cel al motorinei va fi de 608 HUF/litru (7,97 lei/litru) la nivel național.

László Gépész, vicepreședintele Asociației Benzinării Independente, a declarat pentru RTL Hírado că nu este nimic de făcut în privința creșterii prețului, iar cliennții ar trebui să ia act de acest lucru.

Potrivit analizei RTL Híradó, în România se oferă benzină pentru 500 de HUF la o pompă situată la mai puțin de un kilometru de granița cu Ungaria, unde s-au prezentat deja sâmbătă mulți șoferi maghiari. Un expert a spus pentru RTL că de luni, cetățenii ungari pot încerca să economisească costurile lunare trecând granița în România, pentru a alimenta. El a adăugat că în cazul României, benzina va fi mai ieftină în medie cu 70 HUF, în timp ce în cazul Sloveniei și Croației, cu 50-60 HUF.

foto: prețuri carburanți decembrie 2023 în Ungaria (1l /95 -7,68 lei)/Facebook?Cristinel Vasilcau

 
Preturi la benzină în Ungaria_!