Închide

Unde vom avea „o strada ca-n Tokyo” și cum se poate întoarce Județul la urbanismul de bun-simț

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 20, 2019 0 1002

Clujul devine primul judeţ din România care îşi elaborează Planul de Amenajare a Teritoriului cu sprijin acordat de Banca Mondială în cadrul unui proiect de asistenţă tehnică. O veste anunțată recent de Consiliul Județean e prilej în mediul on-line pentru a se ironiza realitățile urbanistice din Cluj, mai ales cele din comuna Florești unde s-au scăpat lucrurile de sub control dar și cele legate de procesul birocratic în urma căruia se face arhitectură.

Arhitectul Ștefan Marina ridică, în contextul în care Consiliul Județean și-a asumat misiunea să protejeze autenticitatea satului transilvănean, probleme puzderiei de avize care trebuie obținute și a taxelor nerușinate care trebuie plătite, oferind exemplul a patru case batrânești superbe despre care întrebă, retoric, dacă ele au avut nevoie de certificate de urbanism sau detalii tehnice pentru autorizația de construire însoțite de o sumedenie de alte avize.

”Mai jos, patru case „bătrâneşti” superbe. Întrebare pe care o dau mai departe ca pe un cartof fierbinte: au avut aceste case ţărăneşti superbe CU-uri, DTAC-uri (PTh-uri, poate?) însoţite de puzderie de avize, unele atât de stupide încât numa’ stupizenia taxelor neruşinate le-ar face să se ruşineze de stupizenia lor precum „fetele” de la bordel de virginitate, cum ar fi (şi) taxa pentru ICS? Cât despre casa din stânga sus: o fi avut nevoie de DTAC (PTh, poate?) cu expertiză tehnică şi alte alea pen’că şi-a înlocuit învelitoarea, care nu cre’ c-o fo’ tot din ţiglă? Adică că conform lu’ „50”, articolu’ 11, (1), a), carevasăzică că nu s-a calificat pentru lipsă de autorizaţia de construire, cu tot alaiu’ de avize şi taxe de tot felu”’, subliniază Marina.

Arhitectul a apreciat că parteneriatul cu Banca Mondială a Consiliului Județean pentru elaborarea Planul de Amenajare a Teritoriului nu va aduce beneficii fără modificări ale legilor în vigoare.

”Bună treabă (parteneriatul cu Banca Mondială-n.red.). Dar…Eu cred că fără o revizuire din „temelii” a L 50, L 350, HG 525 ş.a. toată acţiunea, altminteri foarte faină şi necesară, va avea doar efectul unei frecţii cu odicolon la o fractură deschisă. Urbanismele (excepţiile pozitive nu se pun că-s prea puţine) ultimilor 30 de ani îs precum conservele de fasole cu costiţă deschise cu petărzi. Ambiguităţile unor articole din „50”, care de la începuturile sale a tot fost modificat şi revizuit că le-am şi pierdut şirul, a generat şi generează, mai ales în ultimi ani, o serie de interpretări generatoare de nenumărate abuzuri din partea unor administraţii locale. De voi avea ocazia, voi detalia cu exemple concrete. La fel se întâmplă şi în cazurile lui „350” sau/şi „525””, semnalează arhitectul.

Arhitectul județului, Claudiu Salanță a apreciat că bunul simț este cel care trebuie să primeze în arhitectura satului. ”Casele prezentate de dumneavoastră au ceva ce nu o sa regăsim descris în nicio lege… au bun simț. În ceea ce privește componenta de urbanism, părerea mea este că unul dintre elementele pierdute a fost tocmai „privatizarea” urbanismului și efectele le vedem cu toții”, a opinat Salanță.

Iulia Ungureanu, din Florești, plusează în discuție și arată că ceea ce se întâmplă în comuna Florești frizează orice logică, nu doar bunul-simț. Se edifică un bloc cu balcoane peste șosea.

Arhitecți din Comisia Tehnică a Județului fac mișto de caz și anticipează cum va arăta urbanismul din comuna Florești. ”Încă puțin si strada va trece prin bloc. Doar în Tokyo sa vezi asa ceva?!”, anticipează arhitectul Dan Domșa.

Ștefan Marina spune că, de fapt, lipsește curajul de a nu se mai tolera mizeriile care se acceptă în urbanism de 25 de ani.

”De aia Florești nu e Tokyo. În Florești strada ”şterge” blocu”, sau îi şterge una peste bot blocului, nu mi-e prea clar. Să privim şi latura practică – cu ajutorul unei tiroliene şi un pic de pregătire fizică se poate ajunge în ap. direct din stradă. Pe de altă parte, în lumea noastră materială nu există efect fără cauză. Când se va găsi, sau regăsi, curajul de a ridica covorul sub care, timp de vreo 25 de ani, a fost pitit gunoiul, se va descoperi şi cauza. Odată cauza cea pârdalnică pusă pe făraş, se va găsi o nouă cauză. Mai bună. Iar efectul, poate, va fi cel bun. Cât despre curaj… E o altă poveste. Pe de o altă parte… feriţi Baciul”, spune și Marina.

Banca Mondială va furniza asistenţă tehnică Consiliului Judeţean Cluj pe o perioadă de 25 de luni. Asistenţa tehnică constă în următoarele: realizarea a zece studii de fundamentare în domenii-cheie (de exemplu: capital natural, arii protejate şi mediul înconjurător; populația; planificare teritorială în contextul politicilor şi strategiilor europene), furnizând contribuţii de natură tehnică pentru elaborarea planificării spaţiale; sprijinirea procesului de elaborare a Planului de Amenajare Teritorială a Judeţului; precum şi oferirea de suport tehnic pentru elaborarea unui plan de acţiune pentru implementarea intervenţiilor propuse în planul spaţial.

Cu ajutorul de la Banca Mondială, Clujul devine primul judeţ din România care îşi elaborează Planul de Amenajare a Teritoriului cu sprijin de la specialiști, a anunțat recent Consiliul Județean.

Vezi și:

Cum se făcea și cum se face urbanism pentru Cluj la Consiliul Județean

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare