Închide

Unde cred românii că au cele mai bune facilităţi medicale din ţară. Pe ce loc e Clujul

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 27, 2017 0 382

Oradea, reședința județului vecin Bihor, a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din România, potrivit unui studiu realizat de platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro. Clasamentul continuă cu orașele Brașov, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Pitești și, abia pe locul 7 – Cluj-Napoca. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase orașe din punctul de vedere al facilităților medicale se numără Giurgiu, Focșani, Tulcea, Călărași, Constanța, Bacău și Vaslui. În Cluj, Zorilor e pe primul loc în clasamentul cartierelor văzute ca având cele mai bune facilități medicale. Este vorba despre un studiu realizat pe baza percepției locuitorilor față de facilitățile medicale în orașele și cartierele lor. Conform aceleași cercetări Storia.ro, Oradea a fost evaluat ca fiind și orașul cu cel mai înalt grad de siguranță, iar Brașovul orașul cu cel mai avantajos cost al vieții.

Oradea are, potrivit datelor din studiu, 16 spitale de stat și private, alături de alte peste 90 de cabinete private și zeci de farmacii.

Cum a ajuns Clujul, considerat unul dintre marile centre medicale din ţară, abia pe locul 7? Explică pentru Actualdecluj.ro reprezentanţii Storia.„Ce trebuie subliniat este că studiul nostru măsoară percepţia oamenilor care locuiesc în fiecare zonă. Raportându-ne strict la Cluj-Napoca, peste 8700 de persoane au dat curs chestionarului nostru şi şi-au evaluat oraşul cu nota 56.87 din 100. Nu este un lucru negativ întrucât, dacă ne uitam pe rezultate, deşi Cluj-Napoca a ieşit pe locul 7 în topul oraselor cu cele mai bune facilităţi medicale din ţară, două cartiere din oraş sunt în top 10 din ţară: Zorilor şi Centru”, arată Sorin Balan, Head of Real Estate Storia.ro şi OLX Imobiliare.

Citeşte şi:

Piața Clujului medical, atractivă pentru investitori: un grup suedez deschide o clinică în centru de afaceri

În ceea ce priveşte clasamentul cartierelor, Dacia din Timișoara ocupă prima poziție în topul cu cele mai bune facilități medicale din România. Clasamentul continuă cu Ștefan cel Mare (București), Gavana 3 (Pitești), Zorilor (Cluj-Napoca), 7 Noiembrie (Târgu Mureș), Soarelui (Timișoara), Centrul Civic (Brașov) și Cedonia (Sibiu). Cartierul Rogerius din orașul Oradea ocupă poziția numărul 5. La coada clasamentului sunt cartierele Gai (Arad), Bereasca (Ploiești), Ferneziu (Baia Mare) și Gara (Slatina).

La nivel de regiuni istorice, Banatul a fost desemnat de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilități medicale, fiind urmat de Maramureș, Crișana și Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepției locuitorilor față defacilitățile medicale în orașele și cartierele lor a fost obținut de Dogrobea, Moldova și Muntenia. Zona București și Ilfov se află la mijlocul clasamentului.

„În general, orașele cu un număr mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat și o rată a șomajului scăzută au fost considerate și orașele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orașe din punct de vedere al facilităților medicale au în medie sub 100.000 de locuitori și o rată a șomajului ridicată”, spun reprezentanţii Storia.

Capitala e pe locul 9 în clasament

Capitala ocupă locul 9 în topul orașelor cu cele mai bune facilități medicale din România. În clasament, peste 29.000 de bucureșteni și-au evaluat cartierul în care locuiesc. Pe primul loc se situează cartierul Ștefan cel Mare ca având cele mai bune facilități medicale, urmat de zonele Dorobanți, Cotroceni și Floreasca. Zonele Basarabia, Aviației și Titan urmează în top. Ultimele poziții sunt ocupate de Prelungirea Ghencea, Ferentari și 23 August (Cățelul). Giulești, Baicului, Rahova sau Militari sunt, la fel, cartiere desemnate de bucureșteni ca fiind dezavantajoase din punct de vedere al facilităților medicale. La mijlocului clasamentului se găsesc zone precum Tei, Bucur Obor sau Colentina.

Centrul Civic, Astra și Tractorul sunt cartierele din Brașov cu cele mai bune facilități medicale, iar Stupini, Delta Cetății și Noua sunt cele mai dezavantajoase din acest punct de vedere.

Pentru timișoreni, cartierele Dacia, Soarelui și Girocului au fost evaluate de către localnici ca având cele mai bune facilități medicale, iar la coada clasamentului se numără zonele Aeroport, Freidorf și Lugojului.

Locuitorii orașului Târgu Mureș au desemnat 7 Noiembrie, Bulevardul 1848(Dâmbu Pietros)și Central ca fiind zonele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus se numără zonele Mureșeni, Unirii și Tudor Vladimirescu.

Piteștenii au desemnat cartierele Nord-Spitalul Județean, 9 Mai și Central ca fiind zonele cu cele mai bune facilități medicale. Zonele Bereasca, Bulevardul București și Mihai Bravuau fost desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al facilităților medicale.

Pentru locuitorii orașului Cluj-Napoca, cele mai bune cartiere din punct de vedere al accesului la facilități medicale sunt Zorilor, Centru și Gheorgheni. La coada clasamentului se află cartierele Bună Ziua, Someșeni și Dâmbul Rotund.

Cum s-a realizat studiul

Percepția asupra accesului la cele mai bune facilități medicale este cea de-a treia temă a studiului realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”, ce se va desfășura până la finalul anului 2017. Până în prezent, aproape 170.000 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro.

Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al accesului la cele facilitățile medicale, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Cercetarea completă poate fi consultată AICI. Rezultatele sunt actualizate în fiecare lună, în funcție de răspunsurile completate de români în cadrul chestionarului Storia.ro.

Vezi şi:

Orașele din România cu cel mai avantajos cost al vieții: Brașov, Cluj și Oradea. Percepția locuitorilor

şi

Un cartier din Cluj e considerat cel mai sigur din țară. De ce e “Grigo” – “cartier de suflet”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.