Închide

Un universitar din Cluj face studiu cu studenții ca să vadă câți dintre clujeni refuză să poarte mască de protecție, analizează mii, rezultatele surprind

SănătateTop News by Mihai Prodan - dec. 23, 2020 0 891

Studenții de la o universitate din Cluj, coordonați de un lector universitar, fac un studiu ca să vadă dacă clujenii respectă regula de a purta masca în public iar rezultatele, după ce au fost analizate sute de persoane, sunt surprinzătoare.

Alexandru Stermin (35 ani) este lector la facultatea de biologie a universității ”Babeș-Bolyai”, unde predă etologie, adică comportamentul animalelor. A trimis mai mulți studenți în două rânduri la trecerile de pietoni ca să vadă comportamentul referitor la risc al clujenilor – mai întâi ce fel de persoane traversează strada neregulamentar, ”pe roșu”, și apoi câți dintre clujeni refuză să poarte masca de protecție sau o poartă incorect. ”Am trimis studenții pe teren la mai multe treceri de pietoni. Fiecare student a stat două ore la diferite ore din zi, dimineața la amiază și seara, și au aproximat cam câți oameni trec pe trecerea de pietoni, dintre aceștia cine trece pe roșu ca să evaluăm expunerea la risc la nivel de individ, și am văzut că dintre toți cei pe care i-am evaluat, peste 3.500 de oameni, 3% trec pe roșu, în egală măsură bărbați și femei, ceea ce înseamnă că și asumă  riscuri la fel la nivel de indivizi”, spune el. ”Distribuția pe vârste e cam aceeași dar în special între 19 și 24 de ani. Explicația este că cei tineri se expun mai mult la risc pentru că o parte din cortexul prefrontal nu e suficient de dezvoltat, maturitatea de asumare a riscului o atingem după 25 de ani și datele noastre au confirmat această ipoteză, descoperită deja. După ce s-a dat legea cu purtatul măștii am trimis din nou studenții pe teren. Constatarea a fost că 9% dintre oameni nu poartă mască sau o poartă necorespunzător, adică de trei ori mai mult decât asumarea riscului individual. Ne-am gândit de ce. Două treimi (dintre cei care poartă masca neregulamentar sau nu o poartă deloc-n.red.) sunt bărbați, deci bărbații încalcă mult mai mult regula aceasta. Diferența este că aici e vorba și de asumarea unui risc comunitar, pentru că afectează și comunitatea. Cum am explicat noi – femeile sunt mult mai responsabile în ce privește comunitatea pentru că au empatie mai dezvoltată, o conștință a grupului mai dezvoltată, femeile au o inteligență emoțională mai dezvoltată social. În același timp bărbații datorită testosteronului au tendința de a nu se supune la autoritate, dacă s-a dat legea vor să o încalce. Sunt de ce trei ori mai mulți care își asumă riscuri în fața Covidului decât în fața mașinii iar explicația este că virusul e un pericol pe care nu îl vezi și nu are efecte imediate, e ca fumatul. Dacă iei Covid s-ar putea să pățești ceva peste câteva zile, dar dacă te calcă mașina mori atunci, deci s-ar putea ca iminența pericolului să conteze”.

În primul studiu, cu privire la apetența de a traversa strada neregulamentar, au fost observați 3.500 de clujeni, iar în al doilea, cu privire la respectarea purtării măștii de protecție, au fost evaluați alți 1.800.

O altă concluzie, mai spune Stermin, este că cei vârstnici sunt mai disciplinați în a purta masca, contrar multor păreri vehiculate în spațiul public, și că mulți dintre cei care nu o poartă sunt tineri. ”Când ne-am uitat la distribuția pe vârste am văzut că cei care nu purtau mască – majoritatea – aveau vârsta între 25 și 40 de ani. Adică cei în vârstă purtau masca, chiar dacă se vehiculează în presă că cei în vârstă nu poartă, acolo au purtat. Asta s-ar putea explica din faptul că adolescenții sunt faorte conectați social, contează ce spune lumea despre ei, au un simț social. Cei tineri sunt mult mai individualiști și își permit inconștient să supună comunitatea la risc”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.