Închide

Un studiu realizat de cercetătorii clujeni arată date noi cu privire la modul în care se răspândește o boală care a afectat aproape 200.000 de animale în mai puțin de un an, doar în România. ”E o descoperire majoră”

Educaţie by Actual de Cluj - apr. 14, 2021 0 157

Un studiu realizat de cercetătorii clujeni arată date noi cu privire la modul în care se răspândește o boală la animale.

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară anunță că au încheiat un studiu care a durat aproape un an și care arată că pesta porcină africană ar putea fi transmisă de insecte.

Studiul a fost derulat de USAMV în colaborare cu Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) și Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) iar concluzia e o ”descoperire majoră”, după cum arată universitatea. ”Specialiștii USAMV Cluj-Napoca precizează că descoperirea majoră a acestor studii este că anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de Pestă Porcină Africană, se hrănesc pe porci, astfel că în corpul lor se găsește material genetic al virusului PPA”, arată universitatea. Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu pestă porcină africană declarată conțineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

”Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi”, arată coordonatorul proiectului, Andrei Mihalca. ”Ca să înțelegeți procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării (…) În câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”.

Studiul a relevat, de asemenea, că importanța insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradițional și că dinamica abundenței acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară. Din echipa de cercetare a făcut parte și Oana Maria Balmoș, care s-a deplasat constant în focarele noi de pestă porcină africană, unde s-au instalat diferite capcane pentru insecte hematofage. ”A fost un maraton de deplasări pe teren. În doar câteva luni am efectuat 30 de deplasări în toate colțurile țării. Practic, am stat acasă doar câteva zile în toată această perioadă. În rest, eram prin ferme sau în curțile oamenilor. Veneam dimineața la serviciu cu bagajul făcut pentru câteva zile”, a spus ea. În cele 30 de deplasări, Oana Maria Balmoș a recoltat mii de insecte, care ulterior au trebuit identificate în sute de ore de muncă în laborator.

Doar în perioada derulării acestui proiect, din martie anul trecut și până la începutul acestui an, în România au fost confirmate peste o mie de focare de pestă porcină africană, cu aproape două sute de mii de porci domestici afectați, și peste 1.500 de porci mistreți.

Pesta porcină africană reprezintă o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii. Nu afectează oamenii, dar are consecinţe economice extrem de importante pentru creşterea porcilor în România. Transmiterea bolii se realizează prin contactul direct cu alţi porci domestici sau sălbatici, dar şi prin intermediul produselor alimentare, furajelor şi echipamentelor contaminate. Nu există vaccin împotriva acestei boli.

Rezultatele studiului au fost publicate deja și în jurnalul oficial al Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu