Închide

Un startup clujean a ajuns în semifinală mondială cu premii de un milion de dolari

Economie by Mihai Prodan - apr. 01, 2021 0 185

Un startup clujean, care produce dispozitive pentru nevăzători, a ajuns în semifinala unei competiții cu premii de un milion de dolari, alături de 92 alte echipe dintr-un total de nu mai puțin de 1.745 înscrise.

E vorba de startup-ul clujean .lumen,  care creează ochelari inovativi pentru nevăzători. ”Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători”, explica recent fondatorul Cornel Amariei. ”Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale, până la 60.000 de dolari, iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40 de milioane de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”.

 

Aparatul, adăuga acesta, folosește tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari. Varianta industrială a acestora urmează să fie lansată în perioada imediat următoare, la nivelul de pre-producție până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, iar ulterior producția și distribuția ar urma să înceapă în a doua jumătate a anului 2021.

Competiția e organizată de gigantul Cisco. E a cincea ediție a Global Problem Solver Challenge, cu premii de un milion de dolari.

Finaliștii competiției vor fi anunțați în 2 iunie.

Aici toți semifinaliștii

Citește mai mult despre start up-ul clujean:

O companie de IT din Cluj anunță că lansează primii ochelari inovativi pentru mobilitatea nevăzătorilor, din lume

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.