Închide

Un spectacol din Cluj se joacă în cinci zile pe scene din trei orașe, echipa parcurge în total peste 1.800 de kilometri

Cultură by Actual de Cluj - nov. 15, 2022 0 152

Un spectacol din Cluj se joacă în cinci zile pe scene din trei orașe, echipa parcurge în total peste 1.800 de kilometri.

E vorba de spectacolul Adei Milea, ”Chiritza în concert”, susținut pe scenele teatrelor din Ploiești, Reșița și Arad între 19 și 23 noiembrie, parcurgând în total 1.809 de kilometri în cinci zile. Astfel, în 19 noiembrie, seara la ora 18, spectacolul se va juca pe scena Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploiești, în cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru „Toma Caragiu”. Două zile mai târziu, în 21 noiembrie, seara la ora 19, la Teatrul de Vest din Reșița, spectacolul se joacă în Festivalul Internațional de Teatru ”New Wave Theater Festival”, ajuns la a doua ediție. În fine, în 23 noiembrie, tot la ora 19, la Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” din Arad,  ”Chiritza în concert” va face parte din programul Festivalului Internațional de Teatru Clasic, ediția a 26-a.

Milea a pus în scenă în ultimul deceniu șase spectacole-concert – Insula după Gellu Naum, Cântece de iarnă pentru toate anotimpurile, Apolodor după Gellu Naum, Švejk în concert după Jaroslav Hašek, Chiritza în concert după Vasile Alecsandri și Matei Millo și respectiv Ubu în concert după Alfred Jarry și Gábor Tompa.

Deși Vasile Alecsandri și Matei Millo s-au inspirat din viața și obiceiurile secolului al XIX-lea, creând un personaj tipic micii burghezii ariviste, Chirița/Chiritza își găsește ușor multiple echivalențe în societatea noastră contemporană. Cu aerul ei de superioritate afișat, cocoloșindu-și fetele pe care le vede de zece ori mai frumoase decât sunt, mereu la vânătoare de bani și averi, tiranică, dar emoționându-se la orice mic cadou sau compliment, alunecoasă în relațiile cu bărbații și leșinând în fața atenției primite de la cei cu relații și influență, Chiritza nu ne poate fi totuși complet antipatică. E un Monsieur Jourdain în variantă feminină românească, pe care Ada Milea și Anca Hanu îl învestesc cu o nouă energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenții, snobism, lipsă cultură și sensibilitate kitsch.

Spectacolul a primit premiul UNITER pentru Cel Mai Bun Spectacol al anului 2019 iar Anca Hanu, cea care o interpretează pe Chiritza Bârzoi, a primit premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal la aceeași ediție.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu