Închide

Un șofer de camion a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare după ce a provocat un accident pe autostrada Transilvania

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 22, 2022 0 102

Un șofer de camion a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare după ce a provocat un accident pe autostrada Transilvania, pe fondul neatenției și nepăstrării distanței față de mașina din față.

Accidentul a avut loc în 1 iulie 2020 în jurul orei 15.30. Un șofer conducea un Volkswagen Sharan cu remorcă pe autostradă și pe o porţiune de drum în rampă, autovehiculul s-a defectat astfel că acesta a fost nevoit să oprească pe banda nr. 1, pentru vehicule lente.  Șoferul a coborât din autoturism şi s-a poziţionat între acesta şi parapetul de pe partea dreaptă a sensului său de mers, ridicând capota autoturismului deoarece ieşea fum de la motor.

După aproximativ 30 de secunde după cum relatează martorii un Tir cu semiremorcă s-a înscris pe banda de vehicule lente. Pe fondul neatenţiei şi al nepăstrării unei distanţe suficiente faţă de ansamblul de vehicule care era oprit pe banda de vehicule lente, camionul a intrat în coliziune faţă spate cu mașina, în urma accidentului rezultând vătămarea corporală a șoferului care era coborât de la volan, acesta fiind prins între autoturismul VW Sharan şi parapetul din partea dreaptă. Ca urmare a accidentului a fost sesizată poliţia, agenţii de poliţie rutieră, deplasându-se la faţa locului unde a fost efectuată cercetare la faţa locului şi fotografiile aferente.

Anchetatorii au constatat că șoferul tir-ului a încălcat două prevederi legale: ”conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii” și respectiv ”conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţi sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”.

Șoferul vătămat a fost rănit grav și transportat la Urgențe, unde a fost diagnosticat cu politraumatism prin accident rutier cu anamneză retrogradă, hematom epicranian frontal drept, plagă prin contuzie regiunea sprâncenoasă, plagă parietală dreaptă, traumatism toracic cu fracturi costale multiple, hemopneumotorace drept, traumatism abdominal cu contuzie hepatică, traumatism membru superior drept cu fractură cominutivă braţ drept şi antebraţ drept, multiple excoriaţii torace, membre superioare şi inferioare. Raportul de expertiză medico-legală a arătat că victima a necesitat pentru vindecare 110 zile de îngrijiri medicale, leziunile punându-i în pericol viaţa.

Victima a declarat că în timp ce conducea autostrada A3 într-o zonă de drum în rampă, a observat că se încălzeşte apa de la motor şi la un moment dat s-a oprit motorul astfel că acesta a fost nevoit să oprească pe banda nr. 1. A coborât din autoturism şi a ridicat capota autoturismului deoarece ieşea fum de la motor, poziţionându-se între acesta şi parapetul de pe partea dreaptă a sensului său de mers. Nu îşi mai aduce aminte nimic după acel moment, revenindu-şi doar când se afla în spital.
Pasagerii în autovehiculul condus de persoana vătămată confirmă defectarea motorului şi oprirea fortuită a acestuia pe banda nr. 1 a sensului de mers. Din declaraţia unuia dintre aceștia, aflată la dosarul cauzei, rezultă că persoana vătămată a coborât din autoturism şi a deschis capota motorului poziţionându-se între autoturism şi parapet, vorbind la telefon cu un mecanic şi că la aproximativ 30 de secunde după oprire s-a produs impactul dar nu a observat momentul coliziunii deoarece se uita în direcţia opusă. În urma impactului mașina și remorca au fost proiectate cel puțin 15 metri înainte.

Șoferul Tir-ului, cetățean maghiar, a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru vătămare corporală din culpă, cu suspendare pentru un termen de supraveghere de 2 ani. Decizia a fost luată de Judecătoria Turda în urmă cu două zile, în 20 decembrie, și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu