Închide

Un șofer care s-a urcat beat la volan, aproape de coma alcoolică, a fost condamnat la închisoare cu suspendare la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 26, 2024 0 162

Un șofer care s-a urcat beat la volan, aproape de coma alcoolică, a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Verdictul l-a dat Judecătoria Turda săptămâna trecută. Conform actelor de la dosar, în 28 iulie anul trecut în jurul orei 8 dimineața inculpatul s-a deplasat la volanul unei autoutilitare Ford Tranzit din Florești pentru a efectua nişte lucrări la o casă deţinută de mama sa, fiind însoțit de doi martori. Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul a arătat că în jurul orelor 15, acesta a consumat o bere cu alcool, la halbă, la 400 ml. Ulterior, inculpatul împreună cu martorii şi-au continuat munca, iar în jurul orei 17, acesta a mai consumat o bere cu alcool a 400 ml. Seara în jurul orei 20, la finalizarea lucrărilor, deşi consumase băuturi alcoolice, inculpatul a urcat din nou la volanul autoutilitarei. În timp ce se deplasa pe DN15 E60, inculpatul a tăiat calea unui autoturism, fapt ce l-a determinat pe șofer să-l atenţioneze pe inculpat prin folosirea semnalelor luminoase. După parcurgerea unei distanţe de aproximativ 500 de metri, inculpatul a oprit autoutilitara pe partea dreaptă a sensului de deplasare pentru a vedea ce s-a întâmplat. Având în vedere că pe partea stângă a sensului de deplasare, se afla un echipaj de poliţie care efectua serviciul de supraveghere, control și îndrumare a traficului rutier pe DN15 E60 km 13, șoferul autoturismului a oprit şi el şi s-a deplasat la organele de poliţie cărora le-a comunicat faptul că, conducătorul unei autoutilitare marca Ford Transit, de culoarea albă, i-a tăiat calea, iar dacă nu-l ocolea, se putea produce un accident. Polițiștii au procedat la identificarea conducătorului autoutilitarei şi, întrucât acesta emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea cu aparatul alcooltest, rezultatul indicând o alcoolemie de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt ce a necesitat transportarea inculpatului la Spitalul Municipal Câmpia Turzii, pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Rezultatele probelor de sânge – o alcoolemie de 2,49 grame la mie alcool pur în sânge la prima probă, respectiv 2,26 alcool pur în sânge la a doua probă.

Fiind audiat în cursul urmăririi penale, șoferul a recunoscut şi regretat comiterea infracţiunii reţinute în sarcina sa. În faza de judecată, inculpatul şi-a menţinut poziţia procesuală de recunoaştere şi a uzat de procedura recunoaşterii vinovăţiei. A fost condamnat la închisoare – cu suspendare. ”Instanţa reţine că inculpatul nu a avut nicio reticenţă în a se urca la volan, cu toate că ştia că a consumat în prealabil alcool, iar în aceste condiţii avea stimulii de reacţie mai reduşi decât în ipoteza în care nu ar fi consumat băuturi alcoolice”, a arătat instanța Judecătoriei Turda în motivarea condamnării. ”O dovadă în acest sens este şi faptul că în aceste circumstanţe, inculpatul a tăiat calea autoturismului (…) Chiar dacă în fapt nu s-a produs un accident rutier, inculpatul, prin acţiunea sa, a creat o stare de pericol efectiv şi concret pentru ceilalţi participanţi la trafic (…) Pe de altă parte, tot în privinţa gravităţii faptei inculpatului, instanţa mai are în vedere că activitatea desfăşurată de inculpat prezintă prin natura ei un pericol pentru circulaţia pe drumurile publice, fiind o activitate reglementată de legiuitor, astfel că regulile impuse prin normele legale trebuie respectate întocmai, iar raţiunea incriminării acestei infracţiuni constă în prevenirea unor accidente de circulaţie soldate cu daune materiale sau cu pierderea unor vieţi omeneşti”.
Conform fişei de cazier judiciar depusă la dosar, șoferul nu se află la primul contact cu legea penală, inculpatul suferind condamnări pe teritoriul altor state pentru comiterea de infracţiuni la regimul rutier – conducere sub influenţa alcoolului – şi contra patrimoniului.

”În contextul în care infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală este o infractiune de pericol, pericol constând tocmai în faptul că legea a stabilit că a conduce un autovehicul cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l constituie infracţiune, iar pericolul unei astfel de fapte este unul obiectiv, legal si efectiv, dar şi raportat la faptul că în aceste circumstanţe inculpatul a fost pe punctul de a provoca un accident rutier, instanţa nu apreciază oportun a valorifica în favoarea inculpatului exclusiv aspectele pozitive personale, în contextul în care numărul infracţiunilor de conducere a vehiculelor sub influenta alcoolului este în creştere, ceea ce implică din partea instanţelor de judecată aplicarea unor sancţiuni mai severe pentru sancţionarea şi reeducarea celor vinovaţi de comiterea unor astfel de infracţiuni”, a mai arătat instanța. ”Raportat la circumstanţele reale ale săvârşirii faptei, precum şi circumstanţele personale ale inculpatului, dar mai ales gradul mare al alcoolemiei, instanţa concluzionează că pentru sancţionarea inculpatului şi formarea unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept, este necesară aplicarea unei pedepse cu închisoarea, pentru a atrage atenţia inculpatului cu privire la comportamentul antisocial”.

Șoferul a fost condamant la un an și șase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe – cu suspendare. ”Instanţa consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, pedeapsa aplicată fiind de 1 an şi 6 luni închisoare, iar inculpatul nu are antecedente penale care să atragă starea de recidivă, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflarea adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor, astfel încât, are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea în regim de detenţie de către acesta a pedepsei aplicate. Astfel, luând în considerare vârsta, circumstanţele personale, regretul manifestat de acesta, conduita pozitivă şi atitudinea procesuală, dar şi modalitatea în care acesta a perceput desfăşurarea procedurilor judiciare ceea ce l-a determinat să reflecteze, instanta apreciază că se impune aplicarea unui tratament sancţionator mai blând, simpla condamnare fiind în măsura sa realizeze reeducarea inculpatului”, a motivat instanța.

Decizia a fost luată săptămâna trecută, în 22 februarie, și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu