Închide

Un ”șmenar” din Cluj reținut după 2 ani

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 08, 2024 0 142

Polițiștii avertizează comercianţii asupra unui nou tip de înşelăciune, în care se oferă bancnote cu o valoare mare pentru cumpărarea unor produse ieftine şi, prin diversiuni, escrocul, prin metoda numită ”șmen”, ascunde o parte din bani sau chiar întreaga sumă, primind atât restul de bani, cât şi produsul cumpărat.

IPJ Mureş a prezentat ieri exemplul unui bărbat din judeţul Cluj, reţinut recent, după ce a fost identificat la doi ani de la comiterea  unei înșelăciuni prin metoda ”şmen”, în dauna unui vânzător din Târgu Mureş. ”La data de 6 august a.c., în urma cercetărilor efectuate de poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş – Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, faţă de un bărbat, de 36 de ani, din comuna Chinteni, judeţul Cluj, a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Din cercetările efectuate a reieşit faptul că, la finalul anului 2022, cel în cauză ar fi indus în eroare un angajat al unei societăţi comerciale aflate în cartierul Tudor din municipiul Târgu Mureş. În cauză, acesta şi-ar fi manifestat intenţia de achiziţiona un produs în valoare de 6 lei, arătând angajatului o bancnotă de 200 de lei, ulterior distrăgându-i atenţia şi introducând bancnota respectivă în buzunar. Ulterior, bărbatul a primit bunul în cauză şi restul de 194 de lei, părăsind incinta societăţii comerciale inclusiv cu bancnota de 200 de lei afişată iniţial angajatului”, a informat IPJ Mureş într-un comunicat de presă transmis ieri. Bărbatul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Mureş.

Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a tânărului şi atrag atenţia asupra înşelăciunilor comise prin metoda ”şmen”. „Aceste metode se bazează, în general, pe neatenţie, în majoritatea cazurilor fiind vizaţi vânzătorii sau angajaţii diferitelor societăţi comerciale (…). La acelaşi mecanism pot recurge şi pentru schimbarea unei bancnote cu o valoare mare, aceştia reuşind prin distragerea atenţiei să părăsească societatea comercială atât cu bancnota pentru care au solicitat schimbarea, cât şi cu bancnotele de schimb, dublându-şi astfel sumele”.

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii recomandă cetăţenilor şi, în special vânzătorilor sau casierilor, să manifeste atenţie sporită la astfel de solicitări din partea persoanelor necunoscute. Se recomandă ca în orice situaţie să îşi concentreze atenţia asupra sumelor manipulate, asigurându-se că banii au fost înmânaţi înainte de a oferi un eventual rest. De asemenea, să acorde o atenţie sporită eventualelor încercări de distragere a atenţiei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu