Închide

Un șofer care a acroșat cu oglinda un pieton pe DN1C, după care l-a întrebat dacă a fost rănit iar acesta a negat, și și-a continuat drumul, a fost condamnat la Cluj la doi ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului, ieri

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 08, 2024 0 179

Un șofer care a acroșat cu oglinda un pieton pe DN1C, după care l-a întrebat dacă a fost rănit iar acesta a negat, și și-a continuat drumul, a fost condamnat la Cluj la doi ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului, ieri.

Sentința a venit de la Judecătoria Gherla. Fapta s-a petercut în 13 ianuarie 2022 în jurul orei 7 dimineața, când inculpatul conducea pe drumul public DN1C, și a surprins și accidentat persoana vătămată care traversa strada în calitate de pieton prin loc marcat și semnalizat corespunzător, cauzându-i în acest fel leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 15-17 zile de îngrijiri medicale. Ulterior, inculpatul a părăsit locul accidentului fără încuviințarea prealabilă a poliției sau a procurorului.

Șoferul a fost identificat după două zile de către organele de cercetare penală. În urma accidentului rutier, persoana vătămată  a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 15-17 zile de îngrijiri medicale. Victima a declarat că în timp ce traversa în calitate de pieton drumul DN1C pe trecerea de pietoni, a fost acroșat de un autoturism. Șoferul a coborât din mașină și s-a apropiat de persoana vătămată la aproximativ 20 de metri, întrebând-o dacă poate sta în picioare. Persoana vătămată susține că i-a reproșat că a lovit-o pe trecerea de pietoni. Apoi, șoferul a urcat înapoi în autoturism și a plecat de la fața locului. După aproximativ o lună, persoana vătămată a fost contactată de inculpat, care i-a spus că el este autorul accidentului și i-a propus să se împace, persoana vătămată prezentându-se la notar unde a dat o declarație notarială de împăcare. Persoana vătămată a mai precizat că nu dorește să depună plângere prealabilă în cauză pentru accidentul suferit.
Inculpatul a recunoscut starea de fapt care i-a fost adusă la cunoștință. Acesta a susținut că a acroșat cu oglinda dreaptă un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni. Acesta a oprit vehiculul de îndată și s-a dus către victimă, pe care susține că a întrebat-o dacă este bine. Inculpatul susține că victima i-a spus că nu are nimic, motiv pentru care s-a urcat înapoi în mașină și și-a continuat drumul. Inculpatul mai susține că, întrucât are probleme de sănătate, a omis să anunțe organele de poliție despre acest incident, fiind de asemenea convis că victima era bine. În fine, inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunii, fiind de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.
Chiar dacă nu a fost acuzat de rănirea victimei, căci aceasta nu a depus plângere, acesta a fost acuzat de părăsirea locului accidentului fără încuviințarea prealabilă a poliției sau a procurorului. ”Elementul material al laturii obiective a infracțiunii este reprezentat de acțiunea inculpatului de a părăsi locul accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei. Subiectul activ a fost cel care, în calitate de conducător auto, a cauzat accidentul rutier în urma căruia a rezultat vătămarea unei persoane. După ce a fost implicat în accidentul rutier, subiectul activ a părăsit locul accidentului, fără a avea încuviințarea organelor judiciare. Ba mai mult, acesta nici nu a anunțat poliția cu privire la implicarea sa în accident, fiind identificat ulterior de organele de cercetare penală”, a arătat judecătorul care a dat verdictul. ”Subiectul activ a susținut că nu a crezut că victima a fost rănită în urma accidentului, acesta fiind motivul pentru care a plecat de la fața locului. Această apărare nu poate fi reținută în cauză având în vedere circumstanțele de fapt ale accidentului. În acest sens, victima, care traversa strada în calitate de pieton, a fost lovită de către subiectul activ cu oglinda unui autovehicul. De asemenea, acesta a putut observa că subiectul pasiv se deplasa mai greu după ce a fost lovită. În plus, după producerea accidentului, subiectul activ nu a anunțat poliția și nici nu s-a prezentat persoanei vătămate, discuția dintre cei doi nefiind suficientă pentru a convinge o persoană responsabilă că pietonul nu a suferit vătămări corporale. Astfel, subiectul activ nu a dat dovadă de diligență, fiindu-i indiferent dacă victima era rănită”.
Pentru existența infracțiunii singura cerință impusă de lege este aceea ca din accidentul de circulație să rezulte rănirea unei persoane, ceea ce în cauză s-a întâmplat.Cu alte cuvinte, obligația șoferului de a nu părăsi locul accidentului, subzistă și în ipoteza în care din accidentul de circulație a rezultat rănirea persoanei în cauză chiar daca s-a ridicat pe propriile picioare în urma accidentului.
Șoerul a fost condamnat la închisoare, doi ani, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului, cu suspendare sub supraveghere pentru doi ani, și la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, 60 de zile, afară de de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.  Decizia, luată ieri, e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.
Precizăm că la momentul producerii accidentului publicația locală gherlainfo.ro arăta că bărbatul lovit de mașină a ajuns apoi la spital, cu fractură la un picior. Accidentul s-a produs în condițiile în care drumul național în zona localității Livada este în beznă aproape totală pe timpul nopții, din cauza lipsei de stâlpi de iluminat, preciza publicația. Primarul comunei Iclod, Emil Pîrțoc, spune că stâlpii de iluminat ai companiei de electricitate se află la câțiva metri de drum, prin grădinile oamenilor. ”De vreo 10 ani s-au tot făcut cereri pentru relocarea acestor stâlpi la drumul național. Electrica a ținut cont și în 2019 s-a aprobat un proiect în acest sens, dar în anul următor, investiția a fost stopată, când s-a schimbat guvernarea. E beznă pe șosea, dar nu avem ce să facem, rețeaua nu ne aparține. Cu toate astea, pentru a nu lăsa chiar totul în întuneric, la intrarea dinspre Gherla am pus un stâlp cu o lampă, unul în curte la unitatea after school și altul la intersecția cu drumul spre Orman. Dar e prea puțin pentru un drum european. Zilele trecute am vorbit din nou cu responsabilii companiei de electricitate de la Gherla și de la Cluj și am resolicitat să pună stâlpi de iluminat la șosea. În proiect ar fi vorba despre 21 de stâlpi, rămâne de văzut ce vor face”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu