Închide

Un rector din România primește 5 titluri de Doctor Honoris Causa într-un an, următorul e vineri la Cluj

Educaţie by Mihai Prodan - iul. 17, 2018 0 311

Rectorul universității agricole din București primește titlul de Doctor Honoris Causa de la USAMV Cluj-Napoca.

Mihai Cîmpeanu e rectorul USAMV București și primește vineri la Cluj titlul de Doctor Honoris Causa la universitatea omoloagă din Cluj-Napoca. Câmpeanu e autor sau coautor a 16 cărţi sau capitole și a peste 100 de articole ştiinţifice apărute în publicaţii de profil. În 2002 a primit Premiul Naţional In Hoc Signo Vinces, acordat pentru activitatea de cercetare de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, în 2004 a primit Medalia Meritul pentru Învăţământ, acordată în anul 2004 de către Preşedinţia României, iar în 2013 a primit distinctia Personalitatea anului pentru o Românie europeană, acordată de Casa Europei.

Sorin Cîmpeanu e acum, în afară de rector al USAMV  București, și deputa în Parlamentul României, o situație care în alte universități ar părea conflict de interese – de exemplu UBB Cluj a trebuit să-și modifice carta ca să permită rectorului Ioan Aurel Pop să ocupe funcția de președinte al Academiei Române, chiar dacă această funcție nu e una politică. Cîmpeanu  mai are titluri de DHC decernate de Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași (2014), USAMV a Banatului ”Regele Mihai I al României” Timișoara (2015), Universitatea din Craiova (2017), Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu, Universitatea ”Ovidius” Constanța, Academia de Științe Economice și USAMV ”Ion Ionescu de la Brad” Iași – acestea patru din urmă l-au decernat, toate, în anul curent. „”Titlul ce urmează a fi acordat de USAMV Cluj-Napoca a fost propus de către rectorul Cornel Cătoi, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, ”pentru contribuții deosebite la dezvoltarea învățământului și a cercetării românești, precum și pentru creșterea prestigiului universităților de profil din România””, explică USAMV București. Decizia de decernare a titlului a fost luată în ședința Senatului USAMV din 8 februarie.

Cîmpeanu a fost ales în Parlament pe listele ALDE, dar e independent din iunie anul trecut. E membru în comisia pentru învățământ și în cea pentru tehnologia informației ale Parlamentului. A fost pentru câteva zile între 5 noiembrie și 17 noiembrie 2015, premier interimar, iar pentru aproape un an, între decembrie 2014 și noiembrie 2015, a fost ministru al educației și cercetării științifice.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare