Un proiect cu 280 de apartamente propus pe deal în comuna Baciu a fost „domolit” de comisia de urbanism a Consiliului Județean/Investitorii își doresc prea multe locuințe și propun prea puțin verde
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 10, 2023 1 769
Un studiu de oportunitate pentru un Plan Urbanistic Zonal de urbanizare a unui teren de circa 1,6 hectare, situat pe deal, în comuna Baciu, în zona străzilor Privighetorii fn și Cometei, a fost întors din drum la ședința Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj. Prin proiect se dorea edificarea a mai multor blocuri de locuințe cu 5 etaje, birouri, spații comerciale, însemnând circa 280 de apartamente și peste 330 de locuri de parcare, rezolvate la subsol dar și la sol. Investitori în proiect sun societățile Riso RD Construct, Gold Gebaude și Titi-Adrian și Andreea-Sofia Prodan iar proiectat este firma Plan Trade.
La ședința comisiei de urbanism a CJ Cluj din 10 august, arhitectul Ladislau Handa a arătat că terenul beneficiarilor este grevat de interdicții de construire generate de rețeaua electrică de înaltă tensiune dar și că Primăria din Baciu a intrat pe o bucă de proprietate a beneficiarilor pentru a rezolva problemele de circulație din zonă. Proiectantul a explicat că peste 6000 de metri pătrați din teren sunt astfel afectați motiv pentru care a făcut propunerea din documentație, cu un regim de înălțime mai mare decât cel al ansamblurilor deja edificate în zonă.
De altfel, acesta a fost și un reproș al specialiștilor din comisie cu privire la documentație. După cum a arătat arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, nu doar că proiectanții propun un regim mai mare de înălțime dar vin și cu un coeficient de utilizare al terenului (CUT) dublu față de cel admis în zonă fără a avea, așa cum s-a admis în cadrul unor alte proiecte discutate în zonă, fie funcțiuni publice, fie investiții în partea de fluidizare a traficului. Potrivit arhitectului-șef în zonă s-a acceptat, față de CUT-ul de 1 din PUG, un CUT de 1,3, însă pentru cei care au venit cu dotări publice.
O altă obiecție pe care Claudiu Salanță a adus-o proiectului se leagă de faptul că acesta nu a continuat zona verde din PUZ-ul vecin autorizat mai jos, așa cum s-a discutat anterior la comisiile de urbanism, zona rezidențială având nevoie de un astfel de parc generos. De asemenea, au remarcat specialiștii, locurile de parcare propuse la sol vor aduce prejudicii viitorilor locuitori.
Proiectul a mai fost amendat și cu privire la drumul propus pe coama dealului, cel care ar trebui să degreveze traficul de pe drumul național 1F, pe care proiectanții l-au prevăzut mult mai îngust decât profilul de 16 metri, dorit pentru viitoarea legătură rutieră.
Inițial, proiectantul a invocat faptul că, potrivit discuțiilor avute cu oficialii Primăriei Baciu, aceștia ar fi fost de acord cu un spor de CUT, tocmai având în vedere corecțiile făcute pe terenul beneficiarilor dar și că, dacă cei de la urbanism tot impun condiții, se va ajunje ca beneficiarii să nu poată construi nimic rentabil pe teren.
„6 bloculețe tot se pot face pe teren”, a indicat arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță.
Chiar și așa, propunerea nu a fost avizată în faza de oportunitate potrivit proiectului Plan Trade, proiectantul primind mandat să vină cu o nouă variantă care să țină cont de cele cerute de specialiști.
Un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
RANKING România își extinde prezența în clasamentul universităților după domenii de studiu Shanghai 2024 / Babeș-Bolyai – în top 100 la Matematică / Reviriment în domeniile Economie și Psihologie
nov. 11, 2024 0
-
Cum pot aduce istoricii istoria Clujului mai aproape de clujeni, eveniment cu istorici și profesori universitari la Muzeul Etnografic
nov. 11, 2024 0
Primarii din Cluj-Napoca, Baciu și Apahida nu dau voie dezvoltatorilor imobiliari să construiască. Concluzia: case puține, cerere mare, preț pe măsură. ”Unii” dezvoltatori, cu conexiuni acolo unde trebuie, au de câștigat.