Închide

Un profesor la UBB face analiza Untold și Electric Castle. Câți bani cheltuie festivalierii și care e impactul în comunitate

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 23, 2018 0 2605

Un profesor la UBB face studiu despre festivalierii de la Untold și Electric Castle ca să vadă ce fel de oameni participă la cele două festivaluri din Cluj. A întrebat 1.164 respondenți care au participat anul trecut la Untold și aproape 900 care au participat la Electric Castle.
Câteva dintre rezultate: în ambele cazuri 4 din 5 participanți are studii superioare. Deși cele două festivaluri nu se adresează unor publicuri țintă identice, mulți dintre participanții fiecăruia au fost prezenți, în 2017, și la celălalt festival. Astfel, dintre participanții la Untold în 2017, aproape 43% au participat și la EC în anul respectiv. Procentul este semnificativ mai mare în cazul EC, aproape 58% dintre participanții săi din 2017 participând în același an și la Untold. La Untold majoritatea covârșitoare a participanților (aproape 81%) au petrecut în cadrul festivalului pe toată perioada sa (4 zile), în timp ce la EC participarea a fost semnificativ mai fragmentată, peste 57% dintre participanți fiind prezenți la festival un număr de zile mai mic decât durata sa (5 zile). De altfel, durata medie de participare a ajuns la peste 90% din durata festivalului în cazul Untold (medie de 3,61 zile/participant), comparativ cu numai 76,2% în cazul EC (medie de 3,81 zile/participant).

Untold a generat anul trecut cheltuieli ale participanților cu cazarea între 18,8 și 25,6 milioane de lei, în timp ce EC a determinat în același an cheltuieli ale participanților cu acest tip de servicii cuprinse între 8,5 și 10,5 milioane lei. Untold a generat în 2017 cheltuieli ale participanților, altele decât cele cu biletul de intrare și cazarea, între 63,4 și 65,1 milioane de lei, în timp ce Electric Castle a determinat în același an cheltuieli omoloage între 29,8 și 30,4 milioane lei. În ce privește banii cheltuiți la festival, aceștia sunt comparabili ca sume: un clujean a plătit în medie 172 lei pe zi la Untold și 160 lei la Electric Castle, iar un bucureștean – 209 lei față de 181 lei.

Am vorbit cu autorul studiului, Ovidiu Moisescu, profesor la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) al UBB Cluj, care spune și care a fost cea mai surprinzătoare concluzie a sa după ce a centralizat cele câteva sute de răspunsuri de la participanții la cele două festivaluri. „Inițial planul era să-l termin în iunie dar nu am avut echipă, a fost un soi de one-man show. din februarie am pregătit chestionarul, în martie i-am dat drumul, am rugat administratorii grupurilor de Facebook foarte mari să mă ajute. În martie am început, în aprilie am primit multe răspunsuri, dintre repondenți 1% sunt străini, așa că în estimare, neavând date suficiente, le-am echivalat cu cheltuielile bucureștenilor”. L-am întrebat care e cea mai surprinzătoare concluzie pentru el după ce a centralizat sutele de răspunsuri ale festivalierilor: „poate un pic mă surprinde partea care nu e atât de relevantă pentur publicul larg, gradul de satisfacție. Din perspectiva artiștilor, a line up-ului, participanții de la Untold par mai mulțumiți, dar la oferta de mâncăruri sau băuturi, în general partea de curățenie și sistemul de plată, participanții la Electric Castle par să fie în mod constant mai mulțumiți decât cei de la Untold, deși impresia inițială era că Untold e mai comercial”.

 

Aici raportul complet

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Articole similare