Închide

ISU Cluj continuă căutările directorului APIA dispărut în lacul Beliș

Actualitate by Mihai Prodan - iul. 23, 2018 0 386

Scafandrii continuă azi căutările directorului Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Cluj dat dispărut sâmbătă pe lacul Beliș, dar nu e sigur la această oră că alte instituții abilitate vor face același lucru.

Deocamdată e cert că Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj va continua căutările, spune purtătorul de cuvânt al instituției, Andrei Biriș, pentru actualdecluj.ro. Dar nu e sigur că restul instituțiilor implicate peste weekend în căutări le vor continua, adaugă el. „ISU sigur va continua căutările, urmează să se decidă cu ce forțe și mijloace, și ce alte instituții mai continuă căutările. Se va discuta cu fiecare instituție în parte cu ce anume vor fi implicate”, spune el.

Amintim, aseară căutările scafandrilor au fost întrerupte din cauza vizibilității aproape inexistente. Directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Cluj Adrian Zaharia e căutat de ieri de scafandri pe lacul Beliș, după ce ar fi căzut dintr-o barcă. „În cursul serii de sâmbătă, 22 iulie, a fost primit un apel pe numărul unic de urgență 112, imediat după ora 22, care anunța faptul că o barcă care se învârte în cerc pe lacul de acumulare Beliș-Fântânele, în apropierea barajului”, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj Andrei Biriș. Căutările au început imediat cu o barcă din cadrul Detașamentului de Pompieri Huedin, una a serviciului Salvamont-Salvaspeo și alte două bărci civile. „Din păcate căutările au fost fără rezultat până la orele 24, când s-au încetat temporar căutările”, adaugă el. În această dimineață, la ora 6.30, un echipaj de scafandri al ISU Arad a ajuns la lacul Beliş-Fântânele pentru a relua căutările. Acesta e sprijinit de două bărci, dintre care una dotată cu sonar pentru căutări, și un echipaj SMURD de prim-ajutor din cadrul ISU Cluj. Adâncimea apei, în apropierea barajului Beliş-Fântânele, poate ajunge peste 100 de metri, ceea ce limitează intervenția scafandrilor autorizați până la 40 de metri, cum e cazul scafandrilor ISU sau Salvaspeo. „Acest tip de scufundări se pot efectua doar cu echipamente specifice, diferite de cele pentru scufundări până la 40 metri, ce trebuie să protejeze scafandrii de narcoza azotului şi toxicitatea oxigenului”, a spus Biriș. „E făcută cartografierea zonei unde a fost văzută barca mergând în derivă, învârtindu-se în cerc. e cartografiat fundul lacului. Adâncimile sunt destul de mari, peste 30 metri. Scufundările se pot face până la 40 metri. Ce e peste e interzis cu desăvârșire. Deocamdată nu s-au găsit indicii care să facă o scufundare punctuală la fund. Nu e vizibilitate, trebuie să meargă la mână, să caute fiecare porțiune”, a adăugat el azi pentru actualdecluj.ro.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, era ieri sceptic cu privire la șansele ca Zaharia, căutat de scafandri în lacul Beliș încă de aseară, să fie găsit în viață. „Din informaţiile pe care le am, acum nu mai este vorba despre salvarea unei vieţi, ci despre găsirea unui cadavru”, a spus el.

Daea a spus azi la Antena 3 că directorul APIA Cluj se afla ieri la o cabană de pe malul Lacului Beliş împreună cu alte trei persoane, cu care s-a plimbat mai multe ore cu barca pe lac, după care s-au întors la cabană, dar ulterior Zaharia a luat barca și a plecat din nou la o plimbare pe lac, singur. „Din informaţiile pe care le am de la directorul adjunct al APIA, Adrian Zaharia a plecat ieri cu doi băieţi şi o fată la o cabană, apoi au luat barca şi au plecat pe lac, unde au stat până pe la ora 20.30. Ei s-au întors apoi la cabană, iar la scurt timp Adrian Zaharia a decis ca, până când ceilalţi pregătesc mâncarea, să reia plimbarea pe lac şi a plecat cu barca. A luat şi vesta de salvare, pe care nu a pus-o încă pe corp. Un cetăţean a văzut barca goală, plutind în derivă, iar de atunci au început căutările”, a afirmat Daea la Antena 3.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.