Închide

Polițist de la secția 4 Mănăștur condamnat ieri la plata unei amenzi penale de 12.000 de lei și daune morale de 7.500 de euro către o femeie căreia i-a fracturat piciorul într-o manevră nejustificată de imobilizare la sediul Poliției

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 13, 2024 0 156

Un polițist de la secția 4 Cluj-Napoca a fost condamnat ieri la plata unei amenzi penale de 12.000 de lei și daune morale de 7.500 de euro către o femeie căreia i-a fracturat piciorul într-o manevră nejustificată de imobilizare la sediul Poliției. Femeia a depus plângere penală și a arătat că a avut nevoie de două luni de îngrijiri medicale pentru vindecare.
Polițistul e acuzat că în 9 noiembrie 2017 aproximativ în jurul orei 21.30 având calitatea de poliţist şi fiind în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, în timp ce persoana vătămată se afla în sala de aşteptare de la intrarea în sediul Secţiei 4 Poliţie Cluj-Napoca din Mănăștur, a executat împotriva acesteia, folosind forţa fizică, o procedură de imobilizare şi încătuşare nejustificată, disproporţionată şi neconformă în raport cu situaţia de fapt şi constituţia fizică a persoanei vizate. Concret, în timp ce victima era aşezată pe un scaun i-a prins cu ambele mâini laba piciorului drept şi, printr-o acţiune de răsucire a labei piciorului şi torsiune a gleznei, a proiectat victima la sol, acţiune agresivă în urma căreia persoanei vătămate i-au fost cauzate leziuni traumatice care au necesitat 70-75 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
În ceea ce priveşte procedura de utilizare a forţei, de imobilizare, este descrisă în normele IGPR, acestea stabilind că, în caz de necomplianţă faţă de dispoziţiile lucrătorului de poliţie, după somarea în prealabil, ferm, de a înceta conduita respectivă se poate trece la imobilizare într-un mod proporţional, printre altele, cu forţa fizică a agresorului. La imobilizare se poate trece numai dacă persoana nu s-a conformat. Instanța a arătat însă că, dacă a existat o somare, între aceasta și acțiunea propriu-zisă a polițistului a existat un ”interval extrem de mic”. ”Deşi se admite de instanţă că este posibil ca inculpatul să-i fi adresat persoanei vătămate un astfel de avertisment, de somare, acesta nu i-a dat timpul necesar să se conformeze, acţiunea inculpatului de încercare a o aşeza pe scaun, de a o ridica pentru a-i imobiliza mâinile fiind continuă, fără întreruperea necesară unui avertisment ferm şi unui timp de reacţie, de supunere acestuia”, a arătat instanța Judecătoriei Cluj-Napoca în decizia de condamnare. ”Ca urmare, se constată că inculpatul a acţionat contrar normelor specificie privind imobilizarea. Totodată, văzând atitudinea agitată a persoanei vătămate, chiar dacă statura acesteia era mai mică decât a inculpatului, acesta din urmă putea să presupună că se va opune imobilizării cu consecinţe asupra echilibrului celor două persoane, putând prevedea posibilitatea producerii de leziuni, pe care a acceptat-o. Fără îndoială, gravitatea leziunilor a depăşit amploarea prevăzută şi acceptată de inculpat ceea ce atrage incidenţa formei de vinovăţie a intenţiei depăşite”.
”Inculpatul a acţionat cu intenţie, pentru a imobiliza pe persoana vătămată inculpata, cunoscând procedura de efectuare a acesteia, putând prevedea că din modul de executare, faţă de starea persoanei vătămate, poate să se dezechilibreze, putând produce leziuni acesteia, urmare pe care a acceptat-o”, a arătat instanța.
Instanţa reţine, de asemenea, că de la momentul săvârşirii infracţiunii a trecut un timp îndelungat, șapte ani, ceea ce a dus la estomparea impactului, în societate, al pedepsei. Ca urmare, văzând contribuţia concretă a inculpatului la comiterea infracţiunii, faptul că acţiunea inculpatului a fost determinată de conduita inculpatei persoane vătămate şi ar fi fost necesară acţiunea în limitele stabilite prin normele privind imobilizarea, ţinând seama de perioada de timp care a trecut de la momentul infracţiunii, dar şi de vătămarea concretă a persoanei vătămate, instanţa se orientează spre pedeapsa amenzii penale – 300 zile amendă cu 40 lei ziua amendă, adică 12.000 lei amenda penală pentru comiterea infracţiunii de purtare abuzivă. ”Urmarea asupra sănătăţii persoanei vătămate inculpate a fost gravă, fractura suferită necesitând pentru vindecare 70-75 zile îngrijiri medicale”, a arătat instanța. Ca urmare aceasta a stabilit și daune morale – 7.500 de euro, pe care polițistul urmează să le plătească în solidar cu Inspectoratul Județean de Poliție Cluj. ”Văzând contribuţia inculpatei persoane vătămate în determinarea conduitei inculpatului, se va orienta instanţa spre o sumă minimă”, a arătat instanța.
Aceasta, în contextul în care persoana vătămată e inculpată în același dosar penal pentru ultraj, căci l-ar fi zgâriat cu unghiile pe față pe polițist, dusă cu forța la sediul secției de poliție ca urmare a unei sesizări de tulburare a liniștii publice alături de altă persoană.
Decizia, luată ieri de Judecătoria Cluj-Napoca, poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu