Închide

Un oficial european desființează Alianța Vestului, în timp ce o avocată arată că asocierea încalcă legea

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 13, 2018 4 1272

Chiar dacă într-un mod diplomat, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, arată că proaspăt înființata Alianță a Vestului nu își are vreun rost legal, pentru că potrivit reglementărilor în vigoarea, nu va putea să accesze în mod direct fonduri europene, după cum s-au lăudat primarii. O avocată din Baroul Timiș, Carmen Obîrșanu, se dovedește mult mai dură, acuzându-i pe cei patru primari – Boc, Bolojan, Falcă și Robu – că au realizat o structură „nelegală și anticonstituțională”.

Anunțul primarilor din Cluj, Oradea, Arad și Timișoara, privind asocierea lor într-o structură denumită „Alianța Vestului”, a fost promovat agresiv, principiul subliniat în „presa de casă” fiind acela că se încearcă o separare administrativă a orașelor ardelene de celelalte zone mai sărace din țară. Demersul a fost aspru criticat de analiști/jurnaliști – mai ales prin intermediul posturilor de televziune de la nivel central – primarii fiind acuzați că acționează în detimenetul națiunii românești, chiar în plină sărbătoare a Centenarului Marii Uniri, când orice demers adminstrativ ar trebui să conducă la uniune și nu la dezbinare între regiuni. În consecință, primarul Clujului, Emil Boc a ieșit public să se disculpe, susținând că „Alianța Vestului” ar fi, de fapt, un demers cât se poate de practic, în vederea accesării fondurilor europene pentru proiecte comune de dezvoltare regională, demers practicat cu succes și la nivel european. Însă, Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, iese public și-l dezarmează pe Boc. Aceasta a declarat – pentru Făclia de Cluj – că în exercițiul bugetar actual al UE (2014 – 2020), conform reglementărilor în vigoare, așa zisa Alianță a Vestului nu are nicio șansă să accesez în mod direct fonduri structurale şi de investiții. Oficialul european arată că fiecare dintre orașele care au constituit această Alianță are la dispoziție bani în cadrul Programului Operațional Regional, mai precis în cadrul axelor actuale privind dezvoltarea urbană, bani care pot fi accesați prin intermediul organismelor de implemnetare ale statului. „Prin Articolul 7 al Fondului european de dezvoltare regională, fiecare oraș reședință de județ din România are alocați bani pe care îi poate gestiona în mod direct, în funcție de nevoile sale. Astfel, în perioada 2014 – 2020, autoritățile române au alocat cu titlu indicativ municipiului Cluj-Napoca 45,2 milioane de euro, Timișoara are alocate 55,9 milioane de euro, Arad – 38,9 milioane de euro, iar Oradea primește 36,1 milioane de euro”, a transmis comisarul european Corina Creţu, la solicitarea ziarului Făclia de Cluj.

Mai incisiv cu privire la inițiativa celor patru primari din Cluj, Oradea, Arad și Timișoara, reacționează o avocată bănățeană, Carmen Obîrșanu. Aceasta i-a numit „papagali” pe cei patru primari, pe pagina personală de facebook, apreciind că au acționat complet neconstituțional, și că niciun proiect de dezvoltare n-are cum să aibă sorți de izbândă fără implicarea instituțiilor și ministerelor de resort ale țării. Demersul primarilor are strict scop electoral, a mai apreciat avocata – citată de inpolitics.ro: “Oamenii au, uneori, un comportament de care, după ce se liniștesc și evaluează la rece situația, le este ciudă și rușine. Esența și scopul acestei alianțe profund nelegale și anticonstituționale sunt diferite de la un semnatar la altul. În primul rând, alianța este nelegală, întrucât alianța a două sau mai multe municipalități nu o poate decide primarul, ci doar Consiliul Local compus din reprezentanții oamenilor. Promisiunile celor 4 panarame sunt deșarte: Cum să ai tren de mare viteză, dacă ministerul de resort nu schimbă calea ferată? Deci, cum te întorci, tot de statul român dai și, atunci, cum pretinzi că vrei să te separi chiar și financiar de autoritatea care îți plătește baza dezvoltării? Falcă are interesul de a capta atenția publică pentru alegerile europarlamentare. Boc vrea să revină în București, că politician. Mâța vopsită a vrut să apară că se răzbună împotriva tuturor. Primarul Oradiei nu pricepe nimic. Așa că patru papagali s-au pozat călcând în picioare Constituția României. Huo, Robu, Falcă, Boc și celălalt tembel!”, a scris Carmen Obîrșanu într-o postare virulentă pe Facebook. Carmen Obîrșanu este cea care acum cîțiva ani a atras atenția asupra finanțării ilegale a clubului Poli Timișoara din bani publici.

4 comentarii

  1. pai hai sa ne ajutam si sa facem treaba. …
    a, am uitat suntem romani si ne place sa ne dam in cap intre noi, in timp ce ungurii nu mai stiu ce sa faca cu mii de km de autostrada

  2. Ultra-nationalistii PSD s-au inflamat ca unii nu mai sunt dispusi sa stea la cheremul tovarasului de langa Videle … e foarte bine, sper sa-i enervam cat mai des si mai tare pe iubitorii pesedelei. Auzi la ea, cica e anti-constitutional sa faci o asociatie 🙂 Si apoi ne miram de ce merge prost justitia cand astfel de individe sunt avocate, iar presa le mai si citeaza.

  3. Cel putin 2 primari din acest grup sunt corupti ( Boc si Falca), acuzati fiind si de constituirea de grup de tip mafiot. Scandalul Microsoft spune multe, mafie cu increngaturi la nivel international, implicate fiind si grupuri de loby din anturajul ambasadorilo straini, Emil Boc fiind acuzat de fapte destul de grave. Referitor la Municipiul Timisoara, pacat de asa zisele capodopere arhitecturale din centrul vechi ajunse cu ajutorul angajatilor din primarie în portofoliul tiganilor. Despre Bolojan nu putem spune nimic, nu exista dovezi, dar cred că sarcinile si atributiunile unui primar de municipiu se limiteaza strict la dimensiunile administrative ale municipiului, nimic mai mult. Nu am auzit pe niciunul din acesti primari sa ridice o problema cu adevarat de interes national si ma refer la fostele unitati economice, cu capital integral romanesc din domeniul industrial si alimentar. De fosta fabrics de alumina de la Oradea nu spune nimeni nimic, de fosta Solventul de la Timisoara? niciunul din primari nu se plange nu ? De fostele intreprinderi de incaltaminte de la Timisoara nu suflă nimeni nimic. intreprinderile textile, de intreprinderile de prelucrare a lânii? locurile de munca nu sunt importante nu? Referitor la asociatii constituite pe teritoriul Romaniei, se pot face dar cu respectarea legii51 .

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.