Închide

Un nou pod pietonal va fi construit în centrul Clujului/Acesta va recrea traseul vechiului pod al Nemților din secolul 18, care lega zona centrală de Cetățuie

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 17, 2024 0 715

În zona Casei Tranzit din centrul Clujului a existat un pod, al nemților, primul pod suspendat din Cluj și acoperit, construit în sec XVIII și utilizat de trupele imperiale pentru a accesa fotificația de pe Cetățuie. Podul a fost distrus de inundații de câteva ori și a fost refăcut, apoi în secolul XX a fost dezafectat.
Primăria Cluj a prevăzut fonduri în bugetul pe 2024 pentru a porni proiectul de refacere a podului. Acest obiectiv a fost deja inclus în Masterplanul pentru malurile Someșului, elaborat de spaniolii de la Practica.

Specialiștii din oraș au făcut lobby de peste cinsprezece ani pentru crearea unui traseu pietonal care leagă Piața Muzeului și zona centrală a orașului de Cetățuie, prin intermediu recreării Podului Nemților din zona casei Tranzit. Prin deschiderea străzii fără nume, perpendiculară pe strada Barițiu care merge către Someș, dar și recontrucția fostului pod , Dealul Cetățuii s-ar lega firesc de zona Piața Muzeului, adică de centrul istoric al orașului. Încă din 2008, firma clujeană Planwerk a propus recreerea respectivului circuit – Casa Matei, Piața Muzeului, Parcul I. L. Caragiale, o trecere de pietoni pe strada Barițiu, Casa Tranzit (fostă sinagogă), viitorul pod, treptele și Cetățuia.

Ajunsă proprietară pe strada Barițiu din Cluj-Napoca (după ce a cumpărat clădirea băncii BCR și urmează să o transforme în sediu pentru instituție), Primăria Cluj a anunțat că anul acesta dorește să reconstruiască acest pod și să creeze un circuit pietonal între centrul istoric al orașului și Cetățuie.

Artera este deja populată cu clădiri ale Unversităților Clujene (UTCN a cumpărat Casa de Modă) iar UBB a achizionat și ea clădirea Albastră de la capătul străzii. Primăria are în șantier și un alt proiect ambițios pe Barițiu, cel de reamenajare a Parcului I. L. Caragiale și descoperire a Canalului Morii care a fost betonat în această zonă.

„Istoria acestui pod începe în 1735, după construirea fortificației imperiale austriece de pe Cetățuie, când s-a considerat necesar existența unui pod peste Someș care să fie destinat exclusiv uzului garnizoanei imperiale. Podul ridicat cu această ocazie, în zona actualei Case Tranzit, a fost un pod suspendat, o realizare tehnică deosebită pentru acea perioada, și a intrat în conștiința clujenilor sub numele Podul Nemților.
Fiind pietonal și păzit în permanență de soldații din garnizoana imperială, Podul Nemților a fost primul și singurul pod acoperit. Datorită uzurii a fost desființat la începutul secolului XX.
La aproape 100 ani readucem acest pod în istoria și harta turistică a orașului, pod ce va crește valoarea turistică a întregii zone, zonă care acum este în plină modernizare (amenajarea străzii Dragalina, precum și readucerea în spațiul verde a Canalului Morii)”, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea.
sursa foto: Vechiul Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu