Închide

Un milion de lei de la UE pentru programatorii clujeni, care învață să aplice pentru finanțări europene și să vorbească în public

EconomieEducaţieIT by Mihai Prodan - feb. 11, 2015 0 468

Aproape un milion de lei, bani publici, vin de la Uniunea Europeană pentru cluster-ul de tehnologia informației din Cluj, pentru training-uri oferite profesioniștilor  clujeni din industrie.

E vorba mai exact de o sumă de 895.000 de lei de la Uniunea Europeană pentru profesionalizarea IT-iştilor clujeni, bani cu care cluster-ul ARIES Transilvania va organiza 17 training-uri destinate programatorilor clujeni.

Clusterul iTechSylvania, format in cadrul Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi de Software (ARIES), filiala Transilvania, pregăteşte 17 cursuri destinate programatorilor clujeni care ocupă poziţii senior în cadrul companiilor-membre, pentru dezvoltarea abilităţilor tehnice şi non-tehnice. Asociaţia are la dispoziţie un buget de 894.620 lei, obţinut prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. La primul curs, de coaching în IT, au participat 18 specialişti din mai multe companii locale mari – AROBS, Fortech, Imprezzio, Recognos, Pitech+Plus, Net Brinel, Centrul de Informatică Minieră, Ro et Co, Transart – dar şi reprezentanţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi ai Universităţii „Babeş-Bolyai”.

„În industria informatică trebuie să ai capacitatea de a ţine pasul cu ultimele tehnologii nu doar pentru a fi competitiv pe piaţă, dar şi pentru a putea inova. Programatorii sunt, de cele mai multe ori, angrenaţi în proiecte care se derulează pe durata a câţiva ani, de aceea, simt nevoia să îşi reîmprospăteze cunoştinţele sau să înveţe noi tehnologii. Unele companii, însă, nu pot acoperi costurile pe care le presupune un training pentru dezvoltarea competenţelor tehnice pentru poziţii de senior. Or, rolul nostru este de a sprijini companiile-membre în această privinţă. IT-iştii care vor urma aceste training-uri vor deveni la rândul lor formatori, pentru a face, ulterior, transferul de competenţe către angajaţii altor companii”, spune Voicu Oprean, preşedintele ARIES Transilvania, într-un comunicat de presă.

Asociaţia va derula 12 cursuri tehnice şi încă cinci de soft skills, care vin în completarea abilităţilor participanţilor, prin exerciţii practice de comunicare, public speaking, oferirea de feedback, creşterea capacităţii de interrelaţionare cu echipele din care fac parte etc. Fiecare training va avea o medie de 12 cursanţi. Dacă primul training a vizat dezvoltarea abilităţilor de coach, cel de al doilea va fi dedicat tehnologiei .NET, în cadrul căruia organizatorii se aşteaptă la cea mai mare audienţă.

Companiile inovative clujene de IT vor mai participa, între 18 și 20 februarie, la o serie de workshop-uri susţinute de Boris Golob, CEO al Parcului de Ştiinţe şi Tehnologii în cadrul Universităţii Rijeka şi evaluator al Comisiei Europene. Participanţii la evenimente vor învăţa cum să redacteze un proiect eligibil, pentru a putea aplica pentru schema de finanţare europeană nerambursabilă Horizon 2020 – SME Instrument. Banii sunt alocaţi pentru materializarea unor idei inovatoare, care să ajute companiile mici şi mijlocii să facă trecerea de la idee la produs şi la introducerea acestuia pe piaţă. Trei miliarde de euro sunt alocate de Uniunea Europeană pentru trei faze ale schemei până în anul 2020.

Cu 250 de membri la nivel naţional, Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi de Software (ARIES) susţine interesele companiilor care fac parte din organizaţie în relaţia cu autorităţile centrale şi locale, având filiale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Iaşi şi Braşov.

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu