Un medic din Cluj a fost condamnat la 8 luni de închisoare și 13.500 de lei amendă după ce ar fi falsificat certificate de vaccinare împtriva Covid
Actualitate by Actual de Cluj - mart. 07, 2025 0 157

Un medic din Cluj a fost condamnat la 8 luni de închisoare și 13.500 de lei amendă după ce ar fi falsificat certificate de vaccinare împotriva coronavirusului, în realitate pacienții nefiind vaccinați, la cererea lor.
Femeia a fost condamnată în urmă cu câteva zile la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 13500 lei însemnând o sută de lei pentru 135 zile de amendă pentru săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic și opt luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals informatic.
Anchetatorii susțin că în 30 mai 2021 femeia a determinat o colegă să acceseze fără drept sistemul informatic Registrul Electronic Național de Vaccinări și să introducă fără drept în registru date necorespunzătoare adevărului, atestând în mod fals că în 30 mai 2021, cu ocazia prezentării a cinci persoane la centrul de vaccinare Ocna Mureș, aceștia s-au vaccinat cu prima doză de vaccin Pfizer, în fapt nefiind vaccinați efectiv, fiind eliberate astfel cinci adeverințe de vaccinare pentru persoanele respective,
În fața instanței inculpata a relatat că, în luna mai 2021, a fost abordată de proprietarul unei clinici de stomatologie unde aceasta era angajată. Acesta i-a solicitat să faciliteze eliberarea unor certificate pentru persoane care se opuneau vaccinării și nu doreau să se vaccineze în mod real. În 30 mai 2021, pentru a evita ca ceilalți colegi să observe că persoanele respective nu vor fi vaccinate, inculpata i-a cerut unei colege care se ocupa în mod obișnuit de vaccinarea pacienților să o lase pe ea să le vaccineze, solicitare la care aceasta a fost de acord. Ulterior, după ce cei cinci au intrat în centru, inculpata a încărcat serul în seringă, însă nu l-a administrat efectiv, fără a fi observată de celelalte colege. Inculpata a mai declarat că, inițial, persoanele respective nu doreau să se prezinte fizic la centru, însă, la insistențele ei, au acceptat să vină pentru a evita suspiciunile.
Întrucât se apropia termenul pentru rapel, în 28 iunie 2021, inculpata a accesat, fără drept, platforma RENV de pe laptopul său și a introdus date false, atestând în mod necorespunzător adevărului că cei cinci au fost vaccinați cu a doua doză sau după caz cu doza unică de vaccin. În realitate, niciuna dintre aceste persoane nu s-a prezentat la centrul de vaccinare, au arătat anchetatorii.
A doua zi, în 29 iunie 2021, medicul coordonator al centrului a constatat, în urma verificărilor efectuate în platforma RENV că în ziua anterioară au fost eliberate șapte adeverințe de vaccinare, deși, în realitate, persoanele respective nu fuseseră vaccinate în cadrul centrului din Ocna Mureș la acea dată.
Conform actelor de la dosar, femeia a încheiat cu anchetatorii un acord de recunoaștere a vinovăției, în urmă cu câteva luni. Decizia de condamnare a fost luată în 3 martie de Tribunalul Cluj și e atacabilă cu apel.