Închide

Un liceu din Cluj este prima şcoală în care au fost aplicate măsuri eficiente pentru reducerea efectelor radonului

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 27, 2022 0 554

Un liceu din Cluj este prima şcoală în care au fost aplicate măsuri eficiente pentru reducerea efectelor radonului, cunoscut gaz periculos, prin spin off-ul unei universități, care a asigurat și soluția tehnică pentru reabilitarea clădirii.

Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” a fost prima şcoală care a beneficiat de aplicarea unor măsuri eficiente pentru remedierea radonului în cadrul pachetului de soluţii pentru reabilitare. Măsurile corective propuse de specialiştii în radon ai Universității ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca au fost integrate în planul de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice, în vederea prevenirii pătrunderii radonului în interior şi asigurarea calităţii aerului.

Lucrările pentru remedierea radonului au fost realizate de către RadonControl SA, spin-offul inovativ al UBB,  prin instalarea unui sistem de depresurizare pentru ventilarea solului de sub clădire şi montarea unei membrane hidroizolaţie antradon pentru izolarea planşeului peste sol şi asigurarea finală a etanşeităţii. Eficiența soluției a fost testată în laboratorul universității iar rezultatele obţinute în urma măsurătorilor arată că nivelul radonului în încăperile cele mai afectate a fost redus cu 94% respectiv cu 98%, prin comparaţie cu valorile măsurate în etapa pre-remediere iniţială. Prin aplicarea soluţiilor de remediere, s-a redus astfel concentraţia de radon în aerul interior de la valoarea de 1667 becquerel pe metrul cub (Bq/m3) la o valoare medie de 37 Bq/m3 în încăperea care a prezentat cel mai mare nivel de risc asupra sănătăţii publice.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ 4,3 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la poluanţi ai aerului din interiorul clădirilor. OMS a recomandat ca, în interiorul clădirilor, limita maximă a concentrației de radon să fie 100 de Bq/m³, iar Comisia Europeană a reglementat ca pragul limită maxim să fie 300 de Bq/m³, România alegând această limită. Potrivit cercetărilor, cantitatea de radiație încasată de corpul uman la o concentrație anuală maximă de 300 Bq/m³ este echivalentul a 150 de radiografii pulmonare, la care se adaugă efectul fumatului a 16 ţigări pe zi.

Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu