Închide

Un jandarm din Cluj a fost condamnat la un an de închisoare, cu amânare, pentru ultraj, după ce a amenințat un echipaj de poliție din Alba care îi reținuse permisul pentru o depășire interzisă. S-a urcat pe capota mașinii și l-a amenințat pe agent că ”îl termină”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 04, 2023 0 1488

Un jandarm din Cluj a fost condamnat la un an de închisoare, cu amânare, pentru ultraj, după ce a amenințat un echipaj de poliție din Alba care îi reținuse permisul pentru o depășire interzisă.
În rechizitoriul prin care jandarmul clujean a fost trimis în judecată se arată că în 15 august 2021, în jurul orei 7 dimineața, pe strada Clujului din Teiuș, inculpatul l-a amenințat explicit și repetat pe agentul de poliție rutieră care îl oprise, l-a bruscat în mai multe rânduri în timp ce acesta încerca să completeze procesul-verbal de contravenție, în încercarea de a-l împiedica. Totodată acesta a lovit cu pumnul și palma capota și parbrizul autospecialei de Poliție, după care s-a urcat pe capotă, timp în care adresa injurii și amenințări  agentului de Poliție, care s-a blocat în interiorul mașinii, acțiuni care, prin repetabilitate și caracterul lor violent după cum au apreciat anchetatorii, au fost de natură să îi producă agentului aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu o stare de temere pentru siguranța și integritatea sa corporală.

Mai exact, după cum se arată în documentele instanței, la data menționată jandarmul a fost oprit pentru control după ce șoferul a efectuat în mod neregulamentar manevra de depășire în zona de acțiune a indicatorului ”Depășirea interzisă”, încălcând și marcajul longitudinal simplu continuu care separă sensurile de mers pe porțiunea respectivă de drum. În momentul în care i s-a adus la cunoștință de către polițist faptul că urmează a se lua o măsură contravențională împotriva sa, și anume amenda, însoțită de sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile, șoferul a început a se manifesta agresiv la nivel verbal, adresându-i agentului de poliție cuvinte și expresii jignitoare cum ar fi ”Tâmpitulel”, ”Nenorocitule!”, ”Porcule”, ”Ticălosule”, ”’Măgarul draculului”, precum și amenințări – ”Dumneata înțelegi că eu te caut și, unde te găsesc, te termin”, ”Dumneata crezi că scapi așa?”, ”Hai să ne batem!”, ”Îl caut eu pe nenorocitul ăsta!” – toate acestea inducându-i o stare de teamă polițistului .

Ulterior șoferul a lovit cu picioarele portiera laterală și capota autospecialei de Poliție, iar ulterior s-a urcat pe capota mașinii și a lovit cu pumnul parbrizul acesteia.
După acestea, s-a urcat în autoturismul personal, plecând de la fața locului, fiind urmărit de polițiști, inclusiv de către doi polițiști solicitați în sprijin. A fost oprit după aproximativ un kilometru. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, totodată a fost condus încătușat la Urgențe la spitalul județean Alba, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge. Conform buletinelor de analiză toxicologică acesta nu a condus autovehiculul sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive.

Întreg incidentul a fost filmat de body cam-ul agentului de Poliție.

Totodată, colegul agentului ultragiat a arătat în instanță că inculpatul a sărit pur si simplu pe capota mașinii de Politie, a lovit repetat cu pumnii parbrizul acesteia, fisurându-l, totodată s-a dus la ușa stânga față, unde era colegul său, izbind cu putere cu bocancul în geamul portierei. Acesta a mai arătat că inculpatul nu a putut fi sub nicio formă calmat și că, alături de colegul său, au fost pur și simplu șocați de comportamentului inculpatului, mai ales raportat la faptul că acesta a spus că are calitatea de jandarm la Cluj.

În instanță inculpatul a precizat că nu recunoaşte comiterea infracţiunii ce i se impută că ar fi comis-o, respectiv că nu se face vinovat de comiterea faptei aşa cum a fost descrisă în rechizitoriu. În schimb a arătat că, într-adevăr, a folosit cuvinte injurioase la adresa agentului de poliție, deoarece s-a enervat foarte tare, pe motiv că acesta nu lua în considerare niciunul din argumentele sale în favoarea nesuspendării dreptului său de a conduce autovehicule pe drumurile publice, agentul de Poliție având ideea fixă, indiferent de circumstanțe, de a îl amenda și a îi suspenda permisul, cu toate că modalitatea sa de conduită rutieră nu impunea deloc acest lucru ci cel mult un avertisment.

Inculpatul, angajat la gruparea de Jandarmi Mobilă din Cluj-Napoca, a fost condamant la un an de închisoare pentru infracțiunea de ultraj, cu amânare pe o durată de un an și doi ani de supraveghere de la data rămânerii definitive a hotărârii. Acesta a atacat deja decizia cu apel, înregistrat ieri.

Soluția Tribunalului Militar Cluj, pe scurt:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu