Închide

Un important consilier de artă din New York e acuzat că a instrumentat o ”schemă Ponzi” cu un tablou al cunoscutului pictor școlit la Cluj Adrian Ghenie

Cultură by Actual de Cluj - mai 16, 2023 0 186

Un important consilier de artă din New York e acuzat că a instrumentat o ”schemă Ponzi” cu un tablou al cunoscutului pictor școlit la Cluj Adrian Ghenie.

Lisa Schiff , un important consilier de artă din New York, se confruntă cu un proces pentru modul în care a gestionat vânzarea recentă a unui tablou semnat de Adrian Ghenie, pentru 2,5 milioane de dolari, la casa de licitații Sotheby’s Hong Kong. Conform artnews.com, procesul, care a fost intentat joi de către Richard Grossman și colecționarul Candace Carmel Barasch la Curtea Supremă din New York, susține că Schiff și firma ei de consultanță au încercat să-i fraudeze refuzând să plătească taxele datorate ca urmare a vânzării. Procedând astfel, susțin acuzatorii, ”a făcut parte dintr-o schemă Ponzi mult mai mare pe care o desfășurau inculpații, luând bani de la un client pentru a-l plăti pe altul și pentru a finanța stilul de viață luxos al lui Schiff”.

Lucrarea la care se referă procesul este ”Unchiul 3” (foto), pictată în 2019 de Ghenie. Conform publicației, Barasch a aflat despre lucrare prin Schiff în același an; ea a cumpărat o participație de 50 la sută, se spune în proces, iar Grossman și soția lui, care nu a fost numită, au achiziționat fiecare 25 la sută din acțiuni. Barasch și Grossman susțin că lucrarea a fost vândută la Sotheby’s fie în decembrie, fie în ianuarie și că Schiff le-a transmis fiecare 225.000 de dolari, Grossman distribuind jumătate din partea sa soției sale. Totuși, lucrurile s-ar fi schimbat ulterior iar aceștia nu și-ar fi primit banii datorați.

Procese precum acesta sunt rare. ”Este o zi tristă în lumea artei când un consilier de încredere care a profesat transparență și integritate se descoperă că a furat de la prietenii și clienții ei de lungă durată”, a declarat Wendy Lindstrom, avocat pentru Barasch și Grossman, într-o declarație pentru ARTnews.

Foto Adrian Ghenie, Uncle 3, 2019, via Thaddaeus Ropac

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare