Închide

Un hacker din Cluj care ar fi furat datele a zeci de mii de carduri a fost condamnat la închisoare

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 26, 2021 0 386

Hackerul care ar fi spart serverul președinției, și totodată ar fi furat datele a zeci de mii de carduri, a fost condamnat cu executare, la un an și șase luni de detenție. Decizia a luat-o ieri instanța Tribunalului Cluj și poate fi atacată cu apel.

Soluția pe scurt: 

I. Condamnă pe inculpatul: B.U.S.T. În temeiul art. 365 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de: – 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare, în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în modalitatea deţinerii fără drept a unor programe informatice şi a unor date informatice şi parole, în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prev. de art. 360 – 364 Cod penal, în formă continuată.

În baza art. 55 lit. a rap. la art. 66 al. 1 lit. g, art. 67 al. 1, art. 68 al. 1 lit. c) Cod Penal, interzice inculpatului pe o durată de 1 an, care începe după executarea pedepsei închisorii, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, şi anume aceea de operator-programator sisteme informatice.

În temeiul art. 65 al. 1 şi 3 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g Cod Penal, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate va fi executată sau considerată ca executată.

În baza art. 72 Cod penal scade din durata pedepsei închisorii pronunţate durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu începând cu data de 16.04.2014 şi până la data de 05.05.2015. În temeiul art. 397 al. 1 rap. la art. 19 al. 1, 4 şi 5 Cod Procedură Penală şi la art. 1357 Cod Civil respinge ca nefondată acţiunea civilă formulată de American Express Company, reprezentată prin domnul Lucian George Grosu.

De la inculpat au fost confiscate mai multe dispozitive care ar fi fost folosite la comiterea de infracțiuni, dar altele, cum ar fi mai multe laptop-uri, au fost restituite ”întrucât nu au legătură cu cauza”.

Constată că celelalte sisteme informatice şi mijloace de stocare a datelor informatice ridicate de la inculpatul B.U.S.T. cu ocazia percheziţiei domiciliare, menţionate în procesul verbal aflat la filele 44-77 din vol. IV al dosarului de urmărire penală şi precum şi la filele 35-37 din rechizitoriu, nu au fost înaintate la instanţă odată cu dosarul de urmărire penală şi nici ulterior. II.

În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. c Cod de Procedură Penală dispune achitarea inculpatului B.U.S.T. pentru săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic prev. de art. 360 alin. 1 şi 2 Cod penal, prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic prev. de art. 360 alin. 1-3 Cod penal, ca urmare a înlăturării aliniatului 3 al art. 360 Cod penal, conform încheierii şedinţei publice din data de 19.02.2020 (vol. VII din dosarul instanţei, filele 174-176).

În temeiul art. 146 alin. 3 Cod de Procedură Penală dispune conservarea pe durata de arhivare a dosarului a tuturor sistemelor informatice şi suporţilor de stocare a datelor informatice care conţin rezultatul unor măsuri de supraveghere, respectiv: un hard-disk marca ,,WESTERN DIGITAL” cu capacitate de 500 Gb, cu seria WXD1A2445619; un hard-disk marca ,,WESTERN DIGITAL” cu capacitate de 500 Gb, cu seria WXD1A24D3573; un număr de 28 de suporţi optici; un hard-disk marca ,,VERBATIM” seria 530293423502221; un hard-disk marca ,,SEAGATE” seria na498BK7; un hard-disk marca ,,WESTERN DIGITAL” cu capacitate de 500 Gb, cu seria WXE1A2407118, înaintate la Tribunalul Cluj odată cu rechizitoriul emis în cauză.

Dispune conservarea, pe durata de arhivare a dosarului, a tuturor sistemelor informatice înaintate de către organele de urmărire penală Tribunalului Cluj la data de 20.10.2015, pe care au fost copiate sistemele informatice şi suporţii ce conţin date informatice ce au fost ridicate de la inculpat la data la care a fost efectuată percheziţia domiciliară.

Dispune conservarea, pe durata de arhivare a dosarului, a tuturor sistemelor informatice înaintate de către organele de urmărire penală Tribunalului Cluj la data de 26. 40.2016 şi înregistrate la dosar la data de 27.04.2020 (filele 76-79, vol. III din dosarul instanţei) şi pe care au fost copiate sistemele informatice ridicate de la inculpat şi înaintate instanţei la data mai sus indicată.

Obligă inculpatul să plătească către domnul expert Caramihai Mihai diferenţa de onorariu de 24.047,2 lei. Dispoziţie executorie. În temeiul art. 274 alin. 1 Cod de Procedură Penală obligă inculpatul să plătească în favoarea statului cheltuieli judiciare în sumă de 11.000 lei, celelalte cheltuieli judiciare avansate de stat rămânând în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare cu Parchetul, cu inculpatul şi cu partea civilă. Pronunţată în şedinţa publică de azi, 25 ianuarie 2021, în lipsa participanţilor.

Ce s-a întâmplat:

Anchetatorii susțin că în perioada 2010 – martie 2014, numitul B.S.T. a deţinut fără drept datele a 62.000 card-uri bancare unice, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operaţiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

De asemenea, există suspiciuni că, susnumitul a transmis în mod neautorizat către alte persoane un număr de 3449 de card-uri bancare unice, conţinând date de identificare ale unor card-uri bancare aparţinând unor utilizatori, date care au fost obţinute în mod ilicit.

Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de card-uri bancare transmise de numitul B.S.T., în mod neautorizat, erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram sus numitului sau numitei U.A., ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale deţinute de către B.S.T era transformată în monedă convenţională – USD sau Euro şi ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A.

Din aceste conturi, susnumiţii efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obţinute în vederea achiziţionării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor identificate până la acest moment în cauză este de 643.564 lei.

Totodată existau la aecl moment suspiciuni că B.S.T. a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte site-ul oficial al Președinției României presidency.ro, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 dolari.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu