Închide

Un dosar e amânat la Judecătoria Cluj-Napoca de 8 ani. Șeful DNA cere verificarea judecătorului

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 06, 2014 0 358

Inspecția Judiciară a Direcției Anticorupție a fost sesizată ieri de șefa structurii, Laura Kovesi, care avertizează că pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca se află un dosar, nesoluționat, de mai bine de 8 ani.

Kovesi a sesizat Inspecția Judiciară, căreia i-a cerut să verifice respectarea normelor de procedură penală de către judecătorul din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca pe rolul căreia se află dosarul nr. 19/P/2005 al Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, având în vedere că de peste 8 ani această cauză nu a fost soluționată de instanța de judecată, faptă ce ar putea constitui abatere disciplinară.

În dosar e judecat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan; dosarul a fost judecat timp de 18 termene la Judecătoria Focșani, după care a fost strămutat la Tribunalul Cluj, dus la Înalta Curte de Casație și Justiție, înapoi la Judecătoria Focșani și ulterior din nou la JUdecătoria Cluj-Napoca, din 2010. De atunci dosarul a mai bifat 29 de termene.

Urmărirea penală în acest caz a început în noiembrie 2005, iar pe 5 iunie 2006, prin rechizitoriu, procurorii au dispus trimiterea inculpaților în judecată pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals, cauza fiind înregistrată la Judecătoria Focșani.

Iată cum răspunde Oprișan la acuzațiile aduse de Kovesi: „Sunt primul interesat în demonstrarea nevinovăției mele, nu în tergiversarea dosarului de la Cluj. Am afirmat, și continui să afirm, că în acest dosar, eminamente politic, am interesul să îmi demonstrez nevinovăția și nu sunt nici o secundă interesat de tergiversarea cauzei sau de prescrierea faptelor, așa cum s-a specificat! În același timp, vreau să subliniez că, dacă acest dosar s-a prelungit timp de 8 ani de zile, acest fapt s-a datorat, în exclusivitate, excesului de zel al procurorilor DNA care au solicitat, de mai multe ori, strămutarea dosarului de la o instanță la alta. Și sunt surprins că doamna procuror-șef Laura Codruța Kovesi nu are cunoștință de aceste chestiuni. De asemenea, cred că DNA uită să menționeze problemele grave ale sistemului juridic din România pe care le dezbat, ori de câte ori au ocazia, magistrații și asociațiile profesionale ale acestora. Altfel, nu s-ar uita faptul că magistrații judecători au sute de dosare în lucru și, ca urmare a acestui fapt, actul de justiție nu poate fi săvârșit cu celeritate, presa consemnând, de altfel, solicitările magistraților de a fi degrevați de alte dosare atunci când au spre soluționare cauze complexe”, a spus Oprișan. Acesta susține că dosarul său e unul public. „Eu consider o ‘coincidență’ faptul că, în urmă cu doar câteva zile, europarlamentarul PDL Monica Macovei a vorbit despre dosarul meu la un post de televiziune, iar la o diferență de câteva zile procurorul șef al DNA hotărăște să sesizeze inspecția judiciară a CSM pe motiv că această cauză, al cărei subiect sunt, ar fi fost tergiversată”, susține Oprișan. 

„Mai mult decât atât, este evident că un demers care ține strict de activitatea internă a unei instituții, precum DNA, și care nu este de interes public cel puțin până la soluționarea de către CSM, a fost totuși scos în spațiul public, ceea ce nu poate fi interpretat, fără niciun dubiu, decât ca o formă de presiune asupra magistraților Judecătoriei Cluj Napoca. Și asta, în condițiile în care comunicatul DNA nu face referire la sesizarea Inspecției Judiciare pentru toate dosarele aflate de mai mulți ani pe rolul instanțelor de judecată, așa cum ar fi fost normal și corect. Consider existența DNA benefică, la fel cum consider că funcționarea independentă a justiției este benefică, numai că sub această umbrelă, anumiți oameni politici cu influență în zona justiției, nu au făcut altceva decât să facă dosare politice și să dea ordin parchetelor să urmărească oamenii politici și nu fapte. Afirm cu tărie că în acest dosar care durează de opt ani de zile, eu, Marian Oprișan, nu am făcut nici măcar o cerere de amânare!”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu