Închide

Un documentar pe tema unor ”spioni de ocazie”, bazat pe fapte reale, proiectat la Cluj în prezența echipei de producție

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 19, 2022 0 249

Un documentar pe tema unor ”spioni de ocazie”, bazat pe fapte reale, va fi proiectat la Cluj în prezența echipei de producție.

Documentarul ”Spioni de ocazie” e regizat de Oana Giurgiu și rulează în cinematografe din 29 aprilie. O zi mai devreme e programată o proiecție în prezența echipei de producție, la Cluj, la cinematograful Victoria, iar o alta în ziua premierei naționale, la cinematograful Arta, într-un turneu care începe la București în 26 aprilie, continuă la Cluj, Timișoara și Constanța. Clujul e singurul, alături de București, unde sunt programate două proiecții în prezența echipei.

Documentarul „Spioni de ocazie”, în regia Oanei Bujgoi Giurgiu, e bazat pe fapte şi mărturii reale și filmul recreează povestea unor acţiuni de spionaj neobişnuite, care au marcat definitiv desfăşurarea Celui de-al Doilea Război Mondial: recrutarea unor tineri sionişti din Palestina, trimişi înapoi în ţările lor de origine din Europa de Est, inclusiv în România, pentru a obţine informaţii despre germani.

Documentarul a avut premiera la ediția de anul trecut a festivalului de film Transilvania, de la Cluj. ”În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi, îndeosebi americani, căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Nu se ştia dacă au fost executaţi sau dacă au fost luaţi prizonieri. Pentru a da de urma prizonierilor şi a organiza o potenţială evadare era nevoie de o forţă operaţională în teren, de care British Intelligence nu dispunea. Biroul MI9 din Cairo a venit însă cu o propunere surprinzătoare – găsirea unor agenţi în rândul tinerilor sionişti care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Mulţi tineri îşi doreau să se reîntoarcă în ţările lor de origine şi să lupte împotriva germanilor, însă Palestina se afla sub administrare britanică şi acest lucru nu era posibil decât dacă ar fi fost acceptaţi în armata britanică. Mossad, care se ocupa de extragerea evreilor din Europa, s-a ocupat de recrutarea lor, dându-le sarcini suplimentare. Spionii de ocazie s-au trezit prinşi între război, politică şi viaţa personală”, explică echipa de producție.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Paul Ipate, Daniel Achim, Ioan Paraschiv, Mihai Niţă și George Bîrsan, plus actori amatori. ”Comunităţile evreieşti nu uită, îşi păstrează amintirile şi le transmit peste generaţii”, spune regizoarea Oana Giurgiu. ”E ceva ce mă fascinează, în cultura noastră facem asta mai puţin. Povestea din film pleacă de la o secvenţă din primul meu film ‘Aliyah DaDa’, la care a trebuit să renunţ. Era o poveste de spionaj din anii de după război. Am urmat acest fir şi am descoperit o istorie puţin ştiută. Interesant este că acea secvenţă nu şi-a găsit loc nici în acest film. Am petrecut foarte mult timp pentru documentare şi pentru a da de urma poveştilor spionilor de ocazie. Istoriile lor personale trebuiau plasate în contextul global şi lipsa imaginilor de arhivă m-a condus şi de această dată către un artificiu de imagine. Am hotărât să spun poveştile lor cu suite de fotografii. Imaginea este alb-negru, dă o notă de autenticitate filmului, amestecând planul real cu cel ficţional. ‘Spioni de ocazie’ nu e doar filmul meu, e al unei întregi echipe de artişti incredibili care m-au ajutat să spun povestea în felul acesta”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu