Închide

Un clujean pentru șefia Academiei Române

Educaţie by Actual de Cluj - mart. 12, 2018 0 142

Academicianul Ioan Aurel Pop, care conduce cea mai mare universitate din țară – „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – s-a înscris pentru șefia Academiei Române; în total în cursă se află trei candidați.

Cei trei care vor șefia Academiei Române și care s-au înscris până la termenul-limită de vineri sunt academicienii Cristian Hera, Victor Voicu și Ioan Aurel Pop, conform Agerpres.

Cristian Hera e actual preşedinte interimar al Academiei Române – din partea Secţiei de ştiinţe agricole şi silvice, iar Bogdan Simionescu e unul dintre cei patru vicepreşedinţi actuali ai forului. Până în 21 martie candidații trebuie să depună un plan managerial la Cancelaria Academiei, care îl va distribui celor 14 secții ale sale. Alegerile au loc într-o Adunare Generală programată în 5 aprilie. Ca Adunarea Generală să fie statutară e nevoie ca cel puțin 50% plus 1 dintre membri să fie prezenți – adică 102 persoane. Preşedintele este ales fie cu două treimi din voturi în primul tur de scrutin, fie prin majoritate simplă în al doilea tur de scrutin.

După decesul lui Ionel Valentin Vlad, pe 24 decembrie 2017, prezidiul Academiei l-a ales, pe 5 ianuarie, pe Cristian Hera în funcţia de preşedinte al acestui for, pentru trei luni, până la organizarea de noi alegeri pentru conducerea instituţiei.

Amintim, Academia Română a fost condusă pentru două mandate de un clujean, chimistul Ionel Haiduc, timp de opt ani, din 2006.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare