Închide

Un clujean de 27 de ani care a provocat un accident în Florești conducând beat și fără permis de conducere a fost condamnat la închisoare cu executare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 03, 2022 0 3264

Un clujean de 27 de ani care a provocat un accident în Florești conducând beat și fără permis de conducere a fost condamnat la închisoare cu executare în urmă cu câteva zile. După accident a încercat să inducă în eroare polițiștii, spunând că nu el a condus mașina.

Inculpatul, care se numește Lorand Părăuan, a fost trimis în judecată pentru infracțiunile de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, după ce în 9 mai, dimineața la ora 6, a condus pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60 în Florești spre Cluj-Napoca, o mașină deși nu avea permis de conducere și era sub influenţa băuturilor alcoolice, având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,21 g ‰ la prima probă, luată la ora 7.22.

Aceasta, după ce în 22 noiembrie anul trecut a condus o mașină, Mercedes Benz E200, pe Splaiul Independenței din Cluj-Napoca, fără să aibă, nici atunci, permis de conducere. Polițiștii, care cunoşteau că termenul de valabilitate al inspecţiei tehnice a expirat, întrucât au mai verificat autoturismul şi în urmă cu câteva zile, fără a reuşi să-l oprească, au pornit în urmărirea acestuia cu semnalele acustice şi luminoase aprinse. Cu toate acestea, inculpatul a încercat să scape de urmărire, intrând în parcarea din apropierea Sălii Sporturilor  unde, întrucât înaintarea era blocată din cauza autoturismelor parcate, a abandonat autoturismul şi s-a deplasat în fugă înspre Parcul Central, unde polițiștii l-au ajuns din urmă și l-au imobilizat.

În fapt, în noaptea de 8 spre 9 mai inculpatul a participat la o petrecere în Floreşti, unde ar fi consumat o sută de miligrame de țuică. Dimineața la ora 6 inculpatul a plecat de la petrecere şi s-a urcat, împreună cu prietena sa, în autoturism, pe care l-a condus pe DN1E6 în Florești. La numărul 454, în contextul în care conducea cu viteză mare, inculpatul a vrut să vireze dreapta, pe o o stradă privată, dar a pus frână şi autoturismul a alunecat, intrând în coliziune cu autovehiculul marca Renault, care a fost răsturnat în afara părţii carosabile. La faţa locului au sosit organele de poliţie, pe care inculpatul a încercat să le inducă în eroare, relatând că autoturismul nu a fost condus de el, ci de un prieten de-al său, el ocupând locul din dreapta, iar prietena sa s-ar fi aflat pe bancheta din spate. În momentul în care poliţiştii l-au informat că accidentul a fost surprins de camere de supraveghere, inculpatul a revenit asupra declaraţiilor iniţiale, recunoscând că el a condus autovehiculul menţionat, după ce în prealabil consumase cantitatea de aproximativ 100 ml ţuică.

Inculpatul are 27 de ani și loc de muncă stabil și deja a fost condamnat de două ori pentru conducere pe drumurile publice fără permis de conducere, cu suspendare. Condamnarea din acest caz urma deci să fie una cu executare la care s-au adăugat și pedepsele anterioare, a căror executare a fost suspendată. ”În perioada noiembrie 2017 – martie 2019, inculpatul a săvârșit două infracţini rutiere , după care a mai săvârşit încă trei infracţiuni rutiere, de unde rezultă că inculpatul ar putea avea o predispoziție în a comite astfel de infracţiuni. Mai mult, de fiecare dată, inculpatul fie a încercat să inducă în eroare organele de poliţie, fie a încercat să fugă de la faţa locului”, a precizat instanța Judecătoriei Cluj-Napoca în motivarea condamnării. ”Întrucât inculpatul a putut proceda la săvârşirea a trei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în stare de recidivă, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare pentru alte două infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, apreciază că experienţele anterioare cu organele judiciare nu au condus la formarea unei noi conduite faţă de valorile ocrotite prin normele de incriminare. Date fiind toate acestea, chiar în prezenţa unor circumstanţe personale favorabile inculpatului – integrarea socială, conduita de recunoaştere de pe parcursul procesului penal-, apreciază că pedeapsa amenzii penale, pentru infracţiunea de conducere sub influenţa alcoolului, respectiv pedeapsa închisorii, orientată spre minimul special, ar fi excesiv de blânde”. Astfel, instanța l-a condamnat pe inculpat la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, și respectiv un an și trei luni pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice și un an și cinci luni pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Pentru că ultimele două dintre infracțiunile deduse judecăţii sunt concurente, instanța a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 5 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 2 ani şi 2 luni închisoare. Întrucât inculpatul a săvârşit infracţiunile deduse judecăţii pe durata termenului de supraveghere, iar acestea au fost descoperite anterior împlinirii termenului, a fost revocată suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 1 an şi 7 luni închisoare, aplicată inculpatului prin sentinţa penală din martie 2020, definitivă prin neapelare. Rezultatul – 3 ani şi 9 luni închisoare în regim de detenţie.

Decizia a fost luată de instanța Judecătoriei Cluj-Napoca în 28 octombrie și nu e definitivă. Minuta deciziei:

 

 

Citește și:

Accident în această dimineață pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60, în Florești

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare