Închide

Un clujean a inventat un alfabet pentru nevăzători, premiat la Salonul de Invenții de la Geneva, România e prima țară din lume care-l folosește

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 07, 2020 0 250

Un clujean a inventat un alfabet tactil al culorilor, pentru nevăzători, care va fi implementat în învățământ, România fiind prima țară în care acesta e folosit.

Clujeanul Tudor Scripor e cel care a inventat alfabetul tactil al culorilor care-i poartă numele iar ministrul educației Monica Anisie s-a întâlnit ieri cu acesta ca o primă inițiativă de implementare a sistemului în școlile din România. ”Invenția care îi poartă numele, Alfabetul Scripor, a fost premiată la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă și a primit Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania”, arată ministerul. Alfabetul poate fi folosit de persoane nevăzătoare sau cu alte dizabilități, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down. ”În cursul săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării din România și Asociația Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel național și a acestui tip de alfabet”, mai arată ministerul. ”Astfel, România va deveni, oficial, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități”.

După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Acest alfabet inovator este compus din doar zece elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale.

Alfabetul Scripor folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte, pentru ca utilizatorul să aibă două moduri de obținere a informațiilor prin atingere.

Image may contain: 2 people, people standing

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu