Închide

Un clujean a încercat să extragă bani wireless din cont, la bancomat, a crezut că operațiunea nu s-a efectuat și a plecat, cel care aștepta la coadă în spatele său i-a scos din cont 500 de lei – pentru aceasta ajunge la închisoare, cu executare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 22, 2024 0 329

Un clujean a încercat să extragă bani wireless din cont, la bancomat, a crezut că operațiunea nu s-a efectuat și a plecat, cel care aștepta la coadă în spatele său i-a scos din cont 500 de lei – pentru aceasta ajunge la închisoare, cu executare.

Verdict final în cazul unui dosar de operațiuni financiare frauduloase la Cluj, Curtea de Apel s-a pronunțat definitiv vineri și a admis apelul procurorilor la sentința instanței anterioare, la aproape patru ani de la data faptelor. Pe scurt, inculpatul a fost condamnat la închisoare cu executare căci e recidivist, pentru acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni financiare frauduloase.

Fapta s-a petrecut în 14 aprilie 2020, când la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție s-a înregistrat plângerea penală formulată de către păgubit, care a reclamat că în 8 aprilie 2020 în jurul orei 12.30, s-a deplasat la un bancomat şi a folosit cardul său de debit cu opţiunea wireless, pentru a efectua o tranzacţie de depunere de numerar, fără să finalizeze operaţiunea, tastând butonul ”anulare”. Observând că ecranul ATM-ului s-a închis şi crezând că a fost anulată operaţiunea şi că a fost închis contul, a plecat de la sediul băncii. În drum spre casă, potrivit sesizării, după cinci minute a primit pe telefon, prin serviciul SMS alert, un mesaj de informare cu privire la retragerea sumei de 500 de lei din contul său bancar. Persoana vătămată s-a întors la bancomat, însă nu a mai găsit pe nimeni în proximitate, după care a intrat în sediul băncii unde a efectuat o sesizare, ocazie cu care i s-a comunicat că trebuie să mai aştepte câteva zile pentru examinarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere şi pentru verificarea contului bancar.

Potrivit declaraţiei, după ce a plecat de la sediul băncii în dreptul unui magazin a observat o persoană a cărei prezenţă a sesizat-o şi în zona bancomatului în momentul în care a plecat fără să finanlizeze operaţiunea de transfer bancar. L-a întrebat dacă a luat banii din bancomat după plecarea sa, fapt negat.

Nu a fost greu pentru anchetatori să stabilească cine a luat banii, căci zona e împânzită de camere video, inclusiv la bancomat. Din imagini a reieșit că inculpatul, care aştepta să-i vină rândul la bancomat şi care mai era însoţit de un bărbat şi o femeie, s-a apropiat de ecran, a operat la bancomat, după care reacţia sa de surprindere a determinat apropierea celor două persoane. Inculpatul şi celelalte două persoane s-au îndepărtat apoi de bancomat, după care cel dintâi i-a dat o sumă de bani bărbatului din grup. Cu ocazia audierii sale în calitate de suspect în cursul urmăririi penale, inculpatul a susţinut că în data respectivă voia să retragă bani în numerar de la bancomat, în faţa lui la bancomat se afla un bărbat, a aşteptat să încheie operaţiunea, după care s-a apropiat de bancomat, a încercat să introducă cardul în fanta aparatului, însă nu a reuşit întrucât intrarea pentru carduri era blocată. Uitându-se mai atent la ecranul aparatului, a observat că erau afişate mai multe sume de bani, astfel că a atins ecranul în dreptul sumei de 500 de lei, care i-a fost eliberată din aparat. Inculpatul a susţinut că după ce aparatul a început să numere banii, i-a chemat lângă el pe ceilalţi doi însoţitori, cărora le-a relatat că bancomatul îi eliberează suma de 500 de lei, fără să fi folosit cardul personal. I-a dat prietenului său suma de 100 de lei întrucât aşa i s-a părut corect, după care s-a deplasat cu concubina la un magazin alimentar din localitate pentru cumpărături. Inculpatul a confirmat că în faţa magazinului a fost abordat de către un bărbat necunoscut care l-a întrebat dacă s-a aflat în spatele lui la bancomat şi dacă a scos suma de 500 de lei din aparat. Potrivit declaraţiei, realizând că banii eliberaţi de aparat îi aparţineau acestuia şi că nu-i mai putea restitui, întrucât nu mai deţinea întreaga sumă, inculpatul a negat luarea banilor.

În timpul procesului, însă, i-a restuit banii persoanei vătămate, care și-a retras pretențiile civile.

Inculpatul a fost condamnat la închisoare de Tribunalul Cluj dar procurorii au atacat decizia la Curtea de Apel, solicitând majorarea pedepsei, de la un an la un an și patru luni de închisoare. Inculpatul era liberat condiționat după ce fusese condamnat în altă cauză pentru doi ani și șase luni, cu un rest de executat de trei luni de închisoare. Astfel, Curtea de Apel l-a condamnat la doi ani și șase luni de închisoare ca pedeapsă de bază, la care adaugă o treime din celelalte pedepse, respectiv șase luni și zece zile, urmând ca inculpatul să execute trei ani și zece zile de închisoare în regim de detenție. Decizia e definitivă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare