Un clujean a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru două infracțiuni de abuz de încredere prin fraudarea creditorului, după ce a închiriat apartamente în regim hotelier, luni de zile, dar nu a mai plătit chiria
ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 07, 2022 0 297

Un clujean a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru două infracțiuni de abuz de încredere prin fraudarea creditorului, după ce a închiriat apartamente în regim hotelier, luni de zile, dar nu a mai plătit chiria.
Inculpatul a fost condamnat definitiv joi de către Curtea de Apel Cluj. Instanța a reținut că în 14 martie 2018 reprezentanta unei firme care are ca obiect de activitate închirierea în regim hotelier a unor imobile, a fost contactată de către inculpat, acesta arătându-se interesat de închirierea unui apartament. În urma tratativelor inculpatul și-a manifestat intenția de a închiria apartamentul 907 situat în imobilul dintr-un ansamblu rezidențial nou din cartierul Gheorgheni. Inculpatul a solicitat închirierea apartamentului pentru două luni, până la sfârșitul lunii mai, și, motivând că nu are asupra sa actul de identitate, la încheierea contractului a completat în fișa de anunțare a sosirii și plecării o serie de date de identitate. În luna aprilie reprezentanta persoanei vătămate a solicitat inculpatului datele societății pe care urma să întocmească factura, întrucât inculpatul i-a comunicat că dorește facturarea serviciilor pe societatea la care este angajat. Inculpatul a tot amânat plata, inițial motivând că i-a decedat fiica, ulterior comunicând persoanei vătămate că societatea nu i-a virat banii necesari pentru achitarea chiriei. În aceste condiții reprezentanta persoanei vătămate i-a solicitat inculpatului să semneze un angajament de plată pe numele său sau în calitate de reprezentant al societății la care este angajat, însă inculpatul a refuzat să semneze un astfel de angajament motivând că trebuie să discute cu avocatul, ocazie cu care, prezentând actul de identitate, reprezentanta persoanei vătămate a observat că numărul actului de identitate era diferit de cel înscris de inculpat în fila sus-menționată, după cum se precizează în motivarea de condamnare a Curții de Apel Cluj.
În 27 mai 2018 inculpatul a fost evacuat din locuința închiriată întrucât nu achitase debitul restant de 3700 euro. Inculpatul a recunoscut că a închiriat apartamentul în perioada respectivă, arătând că s-a reîntors în Cluj-Napoca din Anglia întrucât a fost contractat pentru o lucrare, respectiv construcția unui acoperiș, reprezentantul societății care îl angajase promițându-i că îi va achita cazarea. ”Aceste susțineri ale inculpatului au fost necredibile, acesta nu și-a amintit numele societății care i-a oferit lucrarea și nici nu a depus vreo probă în acest sens pentru a-i fi verificate susținerile”, a arătat Curtea de Apel Cluj. ”Faptul că inculpatul a acționat cu rea-credință și a contractat servicii hoteliere știind de la bun început că nu le va plăti rezultă chiar din declarația acestuia. Inculpatul a declarat că după aproximativ o săptămână de la data la care a început să locuiască în apartamentul persoanei vătămate i-a decedat fiica, motiv pentru care nu a mai muncit și nu a mai primit niciun ban, însă cu toate acestea a rămas în apartament și a consumat băuturi alcoolice, împrejurare din care rezultă că inculpatul a urmărit să locuiască cât mai mult în apartamentul persoanei vătămate, știind că nu va putea plăti serviciile contractate”.
După un an, în iunie 2019, o firmă a postat un anunț pe site-ul OLX.ro privind închirierea unui apartament situat pe strada Oașului, și a fost contactată telefonic de către o persoană interesată de închirierea apartamentului, care a solicitat închirierea timp de o lună pentru suma de 100 lei pe zi. Persoana vătămată a solicitat întreaga sumă de 2.700 lei în 18 iunie, cu ocazia prezentării apartamentului, însă persoana respectivă a arătat că nu va putea plăti la acea dată, ci după câteva zile. La data respectivă inculpatul a amânat din nou plata pentru o dată ulterioară. În 16 iulie persoana vătămată s-a deplasat la apartament și a găsit cheia în cutia poștală, fără a mai putea lua legătura cu inculpatul. Acesta din urmă a recunoscut că a locuit în apartamentul persoanei vătămate, arătând că după ce a plecat nu a achitat nicio sumă de bani întrucât nu a avut posibilitatea, motivând în același fel că spera să primească banii de la un presupus angajator, angajator al cărui nume, din nou, nu și-l mai amintește. Rezultatul – câte un an de închisoare pentru fiecare dintre cele două infracțiuni de abuz de încredere prin fraudarea creditorului, contopite, inculpatul urmând să execute cea mai grea pedeapsă de un un an plus o treime din cealaltă pedeapsă, în total un an și patru luni de închisoare, însă instanța a decis să suspende executarea pedepsei. Decizia a fost luată joi și e definitivă.