Un clujean a fost condamnat la plata unei amenzi penale după ce a încercat să vândă jucării contrafăcute
Actualitate by Actual de Cluj - nov. 19, 2024 0 79
Un clujean a fost condamnat la plata unei amenzi penale după ce a încercat să vândă jucării contrafăcute, o parte cumpărate din celebrul complex ”Dragonul roșu” din București.
Inculpatul, alături de firma sa, au fost condamnați de instanța de fond la plata unei amenzi penale pentru punerea în circulație a unor produse contrafăcute; a atacat decizia cu apel, dar ieri Curtea de Apel a respins cererea, sentința de fond rămânând astfel definitivă.
Anchetatorii au arătat că o parte din jucăriile comercializate au fost achiziţionate de inculpaţi din magazine situate în complexul Dragonul Roșu din Bucureşti, iar o parte au fost importate. Organele de urmărire penală au restituit inculpaţilor 114 cutii de jucării, din 17 tipuri diferite, care nu încălcau drepturile de marcă. În schimb, inculpaţii au fost condamnaţi doar pentru 62 de cutii de jucării.
Aceleaşi jucării pot fi găsite la vânzare în magazine fizice din întreaga ţară şi pe diverse platforme online naţionale şi internaţionale.
Instanţa de fond a reţinut că inculpaţii ar fi cunoscut caracterul contrafăcut al produselor comercializate, bazându-se pe conversaţii şi metode de promovare care făceau referire la similitudinea cu mărcile originale, folosind termeni ca ”seamănă cu” sau ”foarte aproape de original” , ”copie”.
Curtea de Apel Cluj a respins ieri apelul, astfel că sentința instanței de fond a rămas definitivă – două amenzi penale contopite în 12.000 de lei – aproximativ 2.500 de euro – pentru firmă și 1.200 de lei pentru reprezentantul acesteia.
Pe fond inculpații au susținut astfel că ei nu au cunoscut natura contrafăcută a bunurilor pe care le-au achiziționat în scopul comercializării. Dar afirmațiile lor sunt contrazise atât de modul în care aceștia promovau produsele în mediul online, atașându-le descrieri precum ”calitativ este foarte aproape de original” și ”compatibilitate 100% cu produsele originale”, cât și de conversațiile pe care inculpaţii le purtau cu potențialii clienți, cărora li se explica cât de bine seamănă produsele oferite spre vânzare cu cele originale. Inculpații au mai susținut că au comis fără intenție faptele pentru care sunt judecaţi în acest dosar, însă afirmațiile acestora sunt contrazise de mijloacele de probă administrate în cauză, din care reiese clar faptul că inculpații cunoșteau caracterul contrafăcut al bunurilor pe care le comercializau, prevăzând astfel rezultatul faptelor lor și cel puțin acceptând producerea acelui rezultat, respectiv încălcarea drepturilor persoanelor vătămate prin punerea în circulație a unor bunuri care poarte o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, existând astfel cel puțin o intenție indirectă de a săvârși faptele. Așadar, chiar dacă inculpații nu au urmărit în mod direct încălcarea acestor drepturi, ei au acceptat acest rezultat, după cum se arată în motivarea instanței de fond, consultată de actualdecluj.ro.
Instanţa reţine de asemenea că împrejurarea că astfel de produse sunt comercializate în continuare pe teritoriul României, iar în societate se comit în continuare acest tip de infracțiuni, nu poate exonera de răspundere o persoană care a comis o infracțiune de acelaşi tip, întrucât toate persoanele care comit infracțiuni trebuie să suporte efectele legii.