Închide

Un clujean a fost condamnat ieri la închisoare cu suspendare, definitiv, după ce s-a urcat beat la volan și, oprit de poliție, a prezentat un permis de conducere falsificat. A fost condamnat pentru fals material și uz de fals

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 12, 2024 0 129

Un clujean a fost condamnat ieri la închisoare cu suspendare, definitiv, după ce s-a urcat beat la volan și, oprit de poliție, a prezentat un permis de conducere falsificat. A fost condamnat pentru fals material și uz de fals.

Fapta datează încă din 25 septembrie 2020, când în jurul orei 18.20 în timp ce se afla la volanul unei autoutilitare a fost oprit în trafic pe DJ 161A și a prezentat ca autentic un permis de conducere falsificat, în vederea justificării conducerii autovehiculului pe drumurile publice. Permisul era unul provizoriu, eliberat în 2015 de autorităţile britanice, iar deţinătorul unui permis provizoriu nu poate să conducă un autovehicul nesupravegheat, supraveghetorul trebuie să aibă minim 21 de ani, să aibă permis de conducere plin de mai mult de 3 ani şi să fie asigurat pentru autovehiculul în cauză. În plus autovehiculul trebuie să aibă afişate plăcuţe cu litera ”L” ca să indice faptul că autovehiculul este folosit pentru învăţare. Permisul nu conferă dreptul de a conduce autovehicule, posesorii trebuie să susţină un test teoretic şi ulterior practic înainte de a avea dreptul deplin de a conduce autovehicule, iar acest permis nu conferă dreptul deţinătorului de a conduce autovehicule în afara teritoriului Marii Britanii, unde a fost emis. Acesta nu este un permis internaţional şi nici nu este valabil în afara teritoriului Marii Britanii.

Oprit de polițiști, șoferul a declarat că deţine permis de conducere emis de autorităţile din Marea Britanie, dar nu îl are asupra sa.
Întrucât inculpatul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. Audiat, acesta a spus că a condus până la moară, după ce a terminat de măcinat a urcat din nou la volan şi a condus până la un bar unde a consumat două beri, după care s-a urcat din nou la volan, iar la scurt timp a fost oprit de poliţie.

Inculpatul a relatat că nu a avut asupra sa permisul de conducere şi că l-a prezentat ulterior. Referitor la ştersături, a declarat că nu știe cum au apărut, probabil din pricina purtării permisului în portofel. Cu ocazia reaudierii sale însă în cursul urmăririi penale, inculpatul a relatat că în anul 2020, în perioada iulie-august, a ras cu lama două zone de pe permis, cea în care era menţionată litera ”L” şi cea unde era scris în limba engleză ”Permis provizoriu”.

A fost condamnat de prima instanță, dar a făcut apel cerând amânarea executării pedepsei. Curtea de Apel Cluj, însă, a respins apelul ieri, astfel că decizia a rămas definitivă: șase luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, precum şi patru luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de uz de fals, contopite în nouă luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare