Închide

Un bărbat judecat la Cluj pentru înșelăciune a scăpat de închisoare după ce a intervenit prescripția răspunderii penale

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 02, 2023 0 402

Un bărbat judecat la Cluj pentru înșelăciune a scăpat de închisoare după ce a intervenit prescripția răspunderii penale.

Un bărbat a fost trimis în judecată în Cluj pentru înșelăciune după ce ar fi țepuit cel puțin două persoane promițându-le, în mod fals, că le poate vinde motorină sub prețul pieței, la 3,5 lei pentru un litru la data comiterii faptelor, în 2016. După ce a primit banii le-a promis clienților că urmează să apară două camioane cu carburant, a plecat de la locul întâlnirii și s-a făcut nevăzut, iar clienții au rămas cu banii dați.

Faptele s-au petrecut în 2016, dar inculpatul a fost trimis în judecată doar în 2019. Prescripția în cazuri de înșelăciune apare după cinci ani de la data comiterii faptelor și cum instanța nu s-a pronunțat în acest interval Judecătoria Cluj-Napoca a decis în urmă cu câteva zile să înceteze procesul penal împotriva țepuitorului.

În rechizitoriu s-a arătat că în zilele de 23 și 24 mai 2016 inculpatul a indus în eroare două persoane vătămate prezentând ca adevărat faptul fals că este inginer la o firmă de construcții și lunar i se alocă o cantitate de motorină pe care o poate vinde sub prețul pieței, apoi în 24 mai 2016, în jurul orei 10.30, timp ce se afla într-o stație de carburant a primit o sumă de 300 de lei reprezentând avansul pentru o sută de litri de motorină pe care nu putea să îi livreze, cu scopul de a obține pentru sine un folos patrimonial injust.

La termenul de judecată din 27 mai 2021 inculpatul a declarat că nu recunoaşte fapta pentru care a fost trimis în judecată şi a solicitat în apărare administrarea de noi probe, aceasta după ce în faza de urmărire penală recunoscuse faptele.

În cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, declarând că în cursul lunii mai 2016, fără a putea preciza data exactă, a făcut o vizită la o rudă în, iar la întoarcere s-a deplasat la barul de lângă pensiune, a purtat discuții cu alte persoane din bar, s-a prezentat sub calitatea mincinoasă de inginer la o firmă de transport și a susţinut că poate obține motorină la prețul de 3,5 lei/litru. A susţinut totodată că în seara acelei zile a fost căutat la pensiune de o persoană pentru a-i înmâna suma de 300 lei pentru motorină, dar că a amânat tranzacția pentru a doua zi, când a fost contactat telefonic de către persoana vătămată, cu care s-a întâlnit într-o  stație de carburant din apropierea aeroportului. Inculpatul a recunoscut că persoana vătămată i-a înmânat suma de 300 lei, deoarece inculpatul i-a spus că trebuie să sosească două autocamioane, iar șoferii acestora îi vor furniza cantitatea de 100 litri motorină după ce fac plinul, urmând a depozita motorina pentru care a plătit persoana vătămată, în recipientele aduse de aceasta. Inculpatul a precizat că după primirea banilor, a spus persoanei vătămate că trebuie să plece. ”Instanța apreciază că declarația în care inculpatul a negat săvârşirea faptei pentru care a fost trimis în judecată este mincinoasă pentru că acesta nu a putut indica un motiv rezonabil pentru care și-a modificat declarația și nici un motiv verosimil pentru care ar fi semnat în cursul urmăririi penale de bună voie o declarație care nu corespunde adevărului, mai ales una în defavoarea sa. La aprecierea caracterului nesincer al declarației inculpatului din faza de judecată, instanța are în vedere şi împrejurarea că spre deosebire de declarația inculpatului din faza de urmărire penală, în care a recunoscut săvârşirea faptei, care se coroborează cu celelalte mijloace de probă, cea prin care el neagă săvârşirea faptei nu se coroborează nici cu celelalte mijloace de probă şi nici cu propria lui declaraţie, dată într-un moment mai apropiat de data comiterii faptei”, a arătat instanța în motivarea deciziei. În drept, aşa cum a fost descrisă, parţial recunoscută şi probată, fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune. Pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracţiune este închisoarea de la 1 la 5 ani. Dar prescripția înlătură răspunderea penală, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de cinci ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte cinci ani. Termenul de prescripţie a răspunderii penale de 5 ani a început să curgă la data săvârşirii faptei, adică în 23 și 24 mai 2016.

Una dintre cele două părți vătămate nu s-a constituit parte civilă în proces; s-a constituit în schimb a doua, iar instanța a obligat inculpatul să plătească cu titlul de despăgubiri civile în favoarea acestei părţi civile suma de 150 lei, reprezentând daune materiale. Decizia a fost luată de Judecătoria Cluj-Napoca în 28 iulie și e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare