Închide

Un apartament de pe cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca, a fost scos la vânzare pentru aproape o jumătate de milion de euro

Economie by Mihai Prodan - ian. 07, 2021 0 5005

Un apartament de pe cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca, a fost scos la vânzare pentru aproape o jumătate de milion de euro, un record.

Proprietari sunt cunoscutul antreprenor Sergiu Biriș, cel care a fondat între altele site-ul trilulilu.ro, și soția sa, Carmen Biriș. Cei doi au înființat o firmă prin care au achiziționat locuința pentru a o închiria în regim hotelier. Am întrebat-o pe Carmen Biriș cum s-a ajuns la această sumă, de o jumătate de milion de euro, mai exact 450.000 de euro. ”Apartamentul a fost terminat anul trecut. Este renovat și recondiționat, pentru un astfel de apartament în condițiile în care trebuie adus la stadiul de nou ai de cheltuit foarte mulți bani. ajungi la prețul acesta. Nu e absurd să iei un apartament în condițiile în care l-am luat, avem studiu istoric la bază cu fotografii de când l-am preluat și diferența este foarte mare. Înseamnă o investiție consistentă, de aceea prețul trebuie să reflecte investiția și achiziția. Apartamentul este achiziționat de mine și de soțul meu, suntem asociați într-o firmă pe care am făcut-o exact pentru acest apartament pentru că am vrut să dăm apartamentul în chirie, în regim hotelier, cu factură”.

Apartamentul a fost scos la vânzare în vara anului trecut, iar de atunci a fost găsit deja un cumpărător, care însă s-a răzgândit. ”Anul trecut prin vară am avut un prim cumpărător interesat dar înainte să vină răspunsul pentru dreptul de preemțiune de la Stat, o chestiune obligatorie epntru monumente de clasă A, cumpărătorul s-a răzgândit din motive personale. Atunci l-am mobilat complet și l-am adus la stadiul de acum”, spune ea.

Apartamentul a fost scos la mezat de cel puțin cinci agenții imobiliare. Am vorbit cu unul dintre agenții care intermediază această ofertă, Alin Bichiș de la Habitas Imobiliare. Bichiș este agent imobiliar de patru ani și spune că în acest interval s-a întâlnit cu o singură altă ofertă similară ca preț, un apartament tot pe Eroilor, scos la vânzare și vândut în urmă cu trei ani de un alt agent imobiliar cu peste 500.000 de euro – și un preț de 3.200 de euro pe metrul pătrat.

Cum s-a ajuns ca pentru un apartament, fie el și finisat și în centrul orașului, să se ceară o jumătate de milion de euro, adică aproape 3.500 de euro pe metrul pătrat, căci apartamentul are 121 metri pătrați? ”Suma s-a stabilit în felul următor: prețul de achiziție, prețul investițiilor în finisare, demersurile cerute de Primărie fiind monument istoric clasa A ceea ce înseamnă că ai nevoie de foarte multe aprobări din partea primăriei și a Ministerului Culturii pentru a aduce orice modificare la acest apartament. Nu s-au făcut modificări dar a fost recondiționat. Plus un profit pentru proprietar”.

Amintim, orașul Cluj-Napoca este cea mai scumpă piață imobiliară din România, cu cel mai mare preț pe metrul pătrat din țară, peste București. Citește și:

Nu se dezminte: Cluj-Napoca rămâne nu doar cea mai scumpă piață imobiliară din țară, are cele mai mari creșteri de preț în 2020 din toate marile orașe din țară

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.