Închide

Nu se dezminte: Cluj-Napoca rămâne nu doar cea mai scumpă piață imobiliară din țară, are cele mai mari creșteri de preț în 2020 din toate marile orașe din țară

EconomieTop News by Actual de Cluj - ian. 05, 2021 1 642

Nu se dezminte: Cluj-Napoca rămâne nu doar cea mai scumpă piață imobiliară din țară, dar are cea mai mare creștere a prețurilor la imobilele scoase la vânzare, din toate orașele mari din țară, după cum arată o analiză de profil.

Doar în luna decembrie prețurile la imobilele scoase la vânzare au crescut în medie cu 1,5% la nivel național, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru pătrat. În Cluj-Napoca însă situația este diferită. ”În ciuda provocărilor ridicate de epidemia de Covid-19, pretenţiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind, în momentul de faţă, cu 2,2% mai mari comparativ cu începutul lui 2020”, spune Daniel Crainic, directorul de marketing al imobiliare.ro, portalul care adună cele mai multe imobile scoase la vânzare din țară. ”Putem spune că 2020 a fost un an bun pentru piaţa imobiliară. Cererea s-a menţinut la nivel ridicat în special în a doua jumătate a anului. Diferenţe anuale pozitive pot fi observate în toate cele şase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se, şi de data aceasta, Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureştiul se află la polul opus”.

Astfel, anul trecut Cluj-Napoca a consemnat cea mai mare creștere a prețurilor dintre toate marile orașe din țară, în medie cu 7,5% în decembrie față de începutul anului – iar aceasta pentru că apartamentele noi s-au vândut la prețuri mai mari cu peste 11% în doar un an. ”Apartamentele vechi din oraş au ajuns la o valoare de 1.795 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu un plus de 3,2% la 12 luni, de la 1.739 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele nou-construite au înregistrat, în aceeaşi perioadă, o creştere semnificativ mai mare, în cuantum de 11,5%, de la 1.691 la 1.886 de euro pe metru pătrat”, arată analiza imobiliare.ro.

Spre comparație în Capitală prețurile imobilelor scoase la vânzare au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru pătrat util în decembrie 2020, în creştere cu 1,8% faţă de finele lui noiembrie și cu 0,8% față de începutul anului. În București tendinţele de creştere consemnate pe cele două segmente majore de piaţă au fost destul de apropiate: locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu
0,6% în decursul a 12 luni, de la 1.343 la 1.351 de euro pe metru pătrat. Apartamentele noi, pe de altă parte, au ajuns, la finele lui 2020, la un preţ de 1.481 de euro pe metru pătrat util, în condiţiile unei creşteri anuale de 1,3%, de la 1.462 de euro pe metru pătrat util.

În Braşov , apartamentele au atins o medie de 1.236 de euro pe metru pătrat în decembrie 2020, în creștere cu 4,9% faţă de începutul anului. În Constanţa , suma medie solicitată pentru un apartament s-a majorat cu 2,5% în ultimul an, iar în Iași – cu 4,9%, în vreme ce în Timișoara prețurile au crescut cu 1,5%.

Un comentariu

Scrie un comentariu