Închide

Umbra lui Palada, la Cluj! Cum își petrece weekendurile sociologul care l-a bătut pe Goțiu în studioul B1 TV

ActualitateRecomandarea redacțieiTop News by Catalin Suciu - sept. 17, 2017 2 1567

Miercuri, 13 septembrie, Mirel Palada – sociolog, și Mihai Goțiu – vicepreședinte al Senatului, sunt invitați la B1.

Palada intervine de mai multe ori peste Mihai Goțiu, când acesta încearcă să ia cuvântul. Goțiu îi atribuie comportament „de nesimțit”. Palada îi dă un pumn în față într-o pauză publicitară și e scos afară din studio.

Zile la rând posturile naționale și media, în general, acordă atenție sportită nefericitului incident. Un fost purtător de cuvânt al Guvernului – Palada – se comportă ca un animal sălbatic și aplică legea străzii într-un duel verbal cu Mihai Goțiu, parlamentar USR .

Ce face Palada după? Tace.

Tace și face. Ce știe mai bine.

Toamna a adus în acest an la Cluj-Napoca unul dintre cele mai importante seminarii pentru iubitorii artelor marțiale. Vorbim despre Aikido, sportul preferat al lui Palada.

De vineri, 15 septembrie și până duminică, 17 septembrie, Fundația Română de Aikido Aikikai (FRAA) invită sensei renumiți din întreaga lume la Cluj, la un seminar de specialitate. În acest fel, organizația aniversează 20 de ani de la înființare. Participă sute de oameni din toate colțurile țării și din străinătate, din peste 20 de țări. Taxa e de 60 de euro.

Cine vine la Seminar? Mirel Palada.

Bătăușul din studioul B1 se antrenează nestingherit în sala Licelului cu Program Sportiv din Cluj în fiecare zi. Probabil că nu e mulțumit de ce-a reușit cu Goțiu. Perseverează. Organizatorii strâmbă la început din nas. Dar Palada rămâne.

Rămâne sâmbătă, duminică dimineața. Învață de la cei mai buni sensei, așa încât, dacă va fi să fie din nou invitat la vreo emisiune cu interlocutori, să fie mai pregătit decât la B1.

În sală e interzisă filmarea de orice fel. Se transmite în mod expres să ne închidem telefoanele, nu doar să le ținem în buzunare. Fotografiile sunt și ele interzise, iar oamenii responsabili cu securitatea se bucură atunci când îmi zăresc smartphoenul. Unu-mi spune, într-o engleză iliesciană: „Helău, mai frend. It is not posibăl to meic film, it is not posibăl to film”.  Îi răspund pe românește, iar băiatul revine ușurat: „păi închide-l, ești surd? Aci nu-i voie, mă, să filmezi. Am crezut că ești străin. Da die filmat tăt nu-i voie”

Nu filmez.

Îl știi pe Palada? A fost pe-aici, am auzit , îl întreb apoi.  „Palade? Ce Palade?”

Îmi fac loc prin mulțimea de sportivi amatori și profesioniști care stau pe margine și privesc către un sensei care utilizează diverse tehnici de apărare. O eschivă, două, trei, unde ești tu Goțiu, măi?!
Embukai se numește repertoriul pe care îl oferă câțiva pricepuți în de-ale aikidoului. E o demonstrație de tehnică și pricepere. Oamenii sunt fascinați, iar eu sper să-l găsesc pe Palada.

Atent, pentru că ochii vigilenți ai omului de ordine, nu scapă nimic, îmi văd de drum.

Sunt 40 de grade în sala de sport, unde – și iată cum lucrează soarta – întâlnesc un vechi amic. „Acu vii și tu? Vezi că l-ai ratat. A fost de dimineață pe saltele, s-a antrenat aici. Pe ăla de la B1 îl cauți, așa-i? Altfel, ce-ai căuta tu la aikido? ”

I-ai făcut poză?

Ce poză?!? Presa asta, tot scandal vă trebuie la toți. Nu vezi ce-i aici că sar ăștia pe tine de scoți mobilu.

– A fost aici, da?

– Da, s-a antrenat în fiecare zi. Au fost ceva probleme cu organizatorii, au strâmbat din nas, dar na, până la urmă l-au lăsat să-și vadă de treabă.

– Și unde-i acuma?

– Eu de un să știu? Mănâncă, bea .:X:X:X:X, nu știu. Du-te-acas’ și lasă prostiile.

La nivelul saltelei se aplaudă intens. Se fac plecăciuni și pasionații sunt absolut încântați. Un alt sensei le arată cum, încolțit fiind de 4 atacatori, se eschivează și îi pune pe rând la pământ. Mai ceva ca-n IP Man, e o combiație de Bruce Lee și Donnie Yen.
Privirea îl caută pe Palada obsesiv. Unde-i Palada?

Ne desmeticește un organizator.  „A primit acces pass, la fel ca toată lumea. Noi le permitem tuturor să participe indiferent că sunt începători sau avansați. Nu putem interzice cuiva participarea pe baza chestiunilor pe care le face în viața privată. Ce faci tu acasă e problema ta. Acum nu ne apucăm să-i investigăm pe participanți. Există un regulament pentru respectarea regulilor în sală și nu a fost nici un incident cu Palada sau cu altcineva. Totul a decurs normal, absolut normal”, spune Irina Gașpar, PR -ul  Fundației Române de Aikido Aikikai.

În urmă cu câteva zile, președintele Federației Române de Aikido l-a criticat în termeni duri pe Palada.

„Dl. MIREL PALADA este o rusine pentru Aikido-ul din Romania. Sper ca organizatia din care face parte va amenda comportamentul sau agresiv”, a scris Dan Corneliu Ionescu (centura neagra, 8 dan).

2 comentarii

  1. ce bataie, mah, aia e bataie ? e doar o imbranceala.mare kkt !

    toata situatia a fost de kkt, somnorila ca l-a provocat (poate vorbea in somn)
    iar celalalt ca l-a bagat in seama !

    eu cred ca nu a lovit ”copilul” nici cu pumnul in plex , nici cu palma! asta, ca sa citez pe intaiul bataus, t.beshescu

  2. De cata rusine, lasitate si ipocrizie se innoroiaza domnul Dorin Marchis si Fundatia aikido-aikikai care a permis derbedeului agresor Palada sa participe la Cluj la antrenamente. Domnule Marchis, cand initiati in tandem cu smardoiul dezaxat de la B1, simpozionul de cafteala, de smardoiala, de tras de par pe nepregatite, musai impotriva unui semen slab, neantrenat, luat prin surprindere in spatiul public?A propos, seminariul sa il tineti neaparat in spatiul public, ca sa nu va putem blama, ca sa puteti ramane mereu neasumat.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare