Închide

UE dă un milion de euro unei universități din Cluj ca să-și facă propriul cloud

Educaţie by Actual de Cluj - mai 27, 2020 0 654

O universitate din Cluj a câștigat bani europeni, un milion de euro, ca să-și facă propriul cloud.

Universitatea Tehnică anunță azi că a câștigat o finanțare europeană în valoare de un milion de euro cu care să cumpere infrastructură de calcul de înaltă performanță, servere, cu care să formeze propriul cloud.

Proiectul cu titlul ”Cloud Cercetare UTCN-CLOUDUT”, este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa 1, în cadrul apelului de proiecte „Dezvoltarea unor rețele de centre CD, coordonate la nivel național și racordate la rețele europene și internaționale de profil și asigurarea accesului cercetătorilor la publicații științifice și baze de date europene și internaționale”.

Dorian Gorgan e managerul de proiect și spune că din această sumă, 3,3 milioane de lei vor costa echipamentele. ”Cloudul se va conecta cu infrastructuri europene, cu o rețea open cloud european, trebuie să ne aliniem la anumite standarde și convenții. Noi avem infrastructuri de cloud dezvoltate în colective de cercetare, dar sunt clouduri pentru proiecte mai mici, cu resurse limitate. Acesta va deservi foarte multe colective de cercetare din toată universitatea pe diferite domenii inginerești, e mult mai mare”.

Un proiect similar a câștigat și universitatea de medicină și farmacie din Cluj-Napoca, dar și alte opt universități din țară.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu