Închide

Udrea: clujeanul George Maior, șeful SRI, a vrut să candideze la Președinție

Politica by Actual de Cluj - apr. 02, 2018 0 230

Elena Udrea, fost ministru şi fostă consilieră a lui Traian Băsescu, susţine că fostul director al SRI George Cristian Maior a vrut să candideze la alegerile prezidenţiale din anul 2014.
Elena Udrea a susţinut aseară într-o declaraţie la B1 Tv, că Maior n-a avut curaj să-i spună preşedintelui în funcţie, Traian Băsescu, despre faptul că vrea să candideze.

„Domnul Maior a vrut să candideze la prezidenţiale. Personal, l-aş fi susţinut din partea PMP. Dar dânsul nu a avut curaj să-i spună domnului preşedinte Traian Băsescu intenţia de a candida. Era normal să îi spună, fusese numit de acesta în fruntea SRI, nu a avut curaj să îi spună preşedintelui că vrea să candideze. Plus că probabil se gândea că o să aibă sprijinul preşedintelui dacă va candida. Din punctul meu de vedere, când nu aveam o soluţie de candidat din partea PMP, eu aş fi agreat să-l susţinem pe Maior pentru că, în opinia mea, greşită zic eu acum, fusese om politic”, a declarat Elena Udrea, citată de România Liberă.
Ea a mai explicat că Traian Băsescu nu ar fi fost de acord ca un om aflat în fruntea unui serviciu de informaţii să candideze la alegeri pentru că deţinea informaţii despre toţi actorii implicaţi.

„Opinia tranşantă a preşedintelui a fost mereu că cei care au condus serviciile de informaţii interne nu au ce căuta în politică. Deţin prea multe informaţii despre adversarii lor politici încât jocul să fie corect. De aceea, nu a agreat nici să-l numească prim-ministru, ceea ce l-a supărat la vremea respectivă pe domnul Maior şi probabil că şi dacă i-ar fi spus Maior de intenţia de a candida, probabil Traian Băsescu nu ar fi fost de acord”, a completat Elena Udrea.

După ce a fost eliberat din funcţia de director al SRI, George Cristian Maior a fost numit ambasador al României în SUA. Numirea ca ambasador s-a produs pe timpul preşedintelui Obama.

George Maior s-a născut în 16 noiembrie 1967 în Cluj-Napoca, unde a absolvit și Facultatea de Drept a Universității “Babeș-Bolyai”, în 1991. Șapte ani mai târziu obținea și titlul de doctor în drept internațional al acestei universități, cu teza “Național și european în jurisprudența Curții Europene de la Strasbourg”.
Până în 2015 a fost, timp de nouă ani, șeful SRI. A demisionat după ce a fost acuzat că, în calitatea sa de șef al serviciului de informații, ar fi sprijinit candidatura lui Viorel Ponta la alegerile prezidențiale din 2014.

Să mai spunem că tatăl lui George Maior, istoricul Liviu Maior, a fost și el ambasador – în Canada.
Maior nu e la prima sa experiență ca ambasador: între 1997 și 1999, în timpul președinției lui Emil Constantinescu, a fost ambasador în Irlanda. Dar gradul diplomatic de ambasador l-a obținut, însă, doar în august 2004.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu