Închide

UDMR Cluj le cere „românilor” de la Jandarmerie să nu mai facă demonstrații de forță de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 08, 2018 0 869

Un număr de patru sancțiuni în valoare de 1500 de lei au fost aplicate anul trecut unor persoane care au participat la marșul de 15 martie arborând steagul Transilvaniei de dinainte de 1918. Președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a spus astăzi că aceste amenzi au fost abuzive și că toate au fost contestate în instanță iar procesele au fost câștigate. Despre steagul neoficial al Transilvaniei de dinainte de unirea cu România, oficialul UDMR Cluj a menționat că a fost folosit și de românii de la Alba Iulia în în 1918 și că ceea ce s-a întâmplat anul trecut la sărbătoarea organizată cu ocazia Zilei Maghiarilro de Pretutindeni a fost un abuz.

Csoma Botond a făcut un apel la reprezentanții Jandarmieriei ca astfel de incidente legate de steagul Transilvaniei să nu se mai întâmple, mai ales că procesele prin care s-au contestat cele patru sancțiuni aplicate anul trecut pentru afișarea steagului Transilvaniei au fost câștigate de cei amendați. „Jandarmeria a spus că noi am cerut îndepărtaea steagului, ceea ce nu este adevărat. Am avut acum o întâlnire cu reprezentanţii Jandarmeriei să nu caute nod în papură în ceea ce priveşte steagul Transilvaniei şi sper că vom avea o comemorare lipsită de incidente. Menţionez că acest steag a fost folosit şi de români la Alba Iulia în 1918, nu înţeleg de ce ar fi ilegal”, a subliniat Csoma Botond în cadrul unei conferințe de presă.

UDMR organizează în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, o procesiune prin centrul municipiului Cluj-Napoca, la care sunt aşteptate 2.000 de persoane.

Participanţii la procesiune se vor aduna la Institutul Teologic Protestant din Piaţa Avram Iancu de unde vor pleca spre Biserica Romano-Catolică <Sf. Mihail> din Piaţa Unirii pe un traseu nou.

Programul manifestărilor comemorative include şi o slujbă religioasă oficiată la Biserica Romano-Catolică “Sf. Mihail”,  după care cei prezenţi se vor îndrepta spre str. Avram Iancu, unde va avea loc depunerea de coroane şi jerbe de flori la plăcuţa comemorativă amplasată pe clădirea fostului hotel Biasini unde a fost cazat în 1848 poetul paşoptist maghiar Petofi Sandor.

În cursul după amiezii de 15 martie vor fi depuse coroane de flori la monumental eroilor din 1848, amplasat în cartierul Someşeini, iar Uniunea Liceenilor Maghiari va organiza în faţa Casei Matei Corvin un moment comemorativ.

Vezi și:

4 amendați la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

VIDEO Tot mai puțini la ziua maghiarilor, la Cluj

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare