Închide

UBB şi o companie privată au vrut să afle care e „profilul IT-istului în următorii ani”. Ce au descoperit?

IT by Kristina Reştea - feb. 18, 2018 0 1498

Oferta salarială competitivă, preocuparea pentru angajați, timpul pentru viața personală, programul de muncă flexibil sau oportunitățile de dezvoltare în carieră sunt câteva dintre aşteptările pe care profesioniştii în IT le au în momentul în care optează pentru un angajator sau altul, arată – deloc surprinzător – rezultatele studiului realizat de Universitatea Babeș-Bolyai – prin Institul-STAR UBB și o companie privată – NTT Data. Iniţiatorii proiectului au vrut să definească „profilului psihosocial al IT-istului în următorii ani”. Asta în contextul unei pieţe extrem de competitive, unde companiile au de lucru pentru a-şi păstra angajaţii şi în care e bătaie pe profesionişti, iar angajaţii au încă oportunităţi de a-şi schimba angajatorul şi drumul în carieră.

Cercetarea a urmărit și explorarea așteptărilor generației Millennials în contextul schimbărilor tehnologice și organizaționale produse într-un ritm extrem de rapid, fapt care generează o competiţie acerbă în industria IT. Despre generaţia nouă, vezi câteva impresii şi AICI

Satisfacția în muncă a profesioniștilor în IT a fost corelată cu câteva dintre principalele aşteptări pe care aceștia le au de la angajatori, respectiv cu oportunitățile de dezvoltare în carieră oferite în cadrul companiei, furnizarea de feedback privind propria performanță, controlul asupra modului și a duratei de realizare a sarcinilor.  De asemenea, caracteristicile activităţii s-au dovedit a fi importante în sporirea implicării în muncă a angajaților, crescând performanța și diminuând intenția de a părăsi organizația. Ce vor „Millennialsii” de la locul de muncă? Munca în echipă şi colaborarea cu colegii, timpul alocat vieţii personale împlinite şi un program de muncă flexibil sunt principalele aşteptări ale reprezentaţilor generaţiei Millennials.

Echipa de proiect coordonată de dr. Loredana Mihalca, cercetător ştiinţific în cadrul UBB  a fost formată din prof. univ. dr. Mihaela Drăgan , conf. univ. dr. Gabriela Brendea, asist. univ. dr. Tudor Irimias, drd. Laura Avram şi lect. univ. dr. Lucia Ratiu.

Analiza și interpretarea științifică a datelor colectate cu ocazia celor trei studii și a focus group-urilor au stat la baza formulării unui set de recomandări privind inițierea unor practici noi în cadrul companiei care a comandat studiul. “Este o piață foarte competitivă. Ne gândim permanent la aşteptările şi nevoile colegilor noştri. Am vrut să lucrăm cu o echipă de cercetare profesionistă şi să avem rezultate pe care ne întemeiem acţiunile de HR”, a afirmat Daniel Metz, CEO al NTT DATA Romania.

IT-istul clujean, la zi: angajaţii din sector sunt tineri şi doar 60% sunt absolvenţi IT

La finalul anului trecut, o analiză complexă a pieţei locale prindea nu doar cifre, ci şi câteva caracteristici ale angajaţilor. Analiza industriei de IT a fost realizată de compania Encore Research la comanda ARIES Transilvania și cuprinde o analiză locală și națională a industriei în perioada 2011-2016. Studiulinclude o analiză a rezultatelor financare din ultimii şase ani a 21.345 companii la nivel naţional. Conform acestui studiu, în şase ani, numărul de angajaţi în IT la nivel naţional a crescut cu 73%. În jur de 20.000 de persoane lucrează în IT la Cluj, potrivit aceluiaşi studiu. La nivelul municipiului Cluj‑Napoca, se estimează un număr de circa 3.700 IT‑iști de 18‑25 ani, 5.300 de 26‑30 ani, 5.900 de 31‑35 ani, 3.300 de 36‑40 ani și circa 2.200 de peste 40 ani. Distribuția este una normală, cu o pondere mai mare a specialiștilor de 31‑35 ani și o vârstă medie de 31,5 ani. Numai aproximativ 60% dintre angajaţii IT sunt absolvenți licențiați chiar în IT. Alte 11% sunt absolvenți de master în IT, iar 7% sunt studenți în IT. 6% au maxim studii liceale, iar 18% sunt fie studenți, fie absolvenți ai altor domenii decât IT. Ponderea masteranzilor e mai mare în rândul companiilor mari, cu peste 250 angajați (14%), dar și în rândul start-upurilor (de multe ori, demarate de către absolvenți de master). De asemenea, ponderea angajaților cu studii medii e mai ridicată tot în rândul companiilor medii și mari, cu peste 10 angajați.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.