UBB: reabilitarea cabanei Blăjoaia, gata în toamnă, după lucrări de milioane
EducaţieTop News by Actual de Cluj - feb. 10, 2025 0 214

Lucrările de reabilitare a cabanei Blăjoaia, ajunsă în proprietatea celei mai mari universități din țară, vor fi gata în câteva luni, anunță azi proprietarul.
Fosta tabără ajunsă bază de practică studențească la universitatea ”Babeș-Bolyai” va fi reabilitată prin fonduri din Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR) de 13,2 milioane de lei, bani cu care se urmărește modernizarea și extinderea corpului principal al Cabanei Blăjoaia pentru a asigura spații moderne de agrement și cazare și masă, dar și condiții performante pentru desfășurarea de activități specifice de practică pentru 70 de studenți din cadrul universității.
De asemenea, proiectul vizează asigurarea necesarului de energie primară pentru baza de practică de la Blăjoaia cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale, prin realizarea de intervenții asupra spațiilor nou construite care să asigure certificare de performanță energetică. Termenul de finalizare a lucrărilor, care au început în iulie anul trecut, este septembrie 2025.
Cabana Blăjoaia, situată în inima Parcului Natural Apuseni, a fost odinioară una dintre cele mai populare tabere din județul Cluj, renumită pentru peisajele sale deosebite și pentru focurile de tabără care adunau numeroși tineri în fiecare vară. După 1989, cabana a trecut printr-o perioadă de declin, schimbând mai mulți proprietari care nu au investit în întreținerea și modernizarea acesteia, ceea ce a dus la degradarea sa treptată.
Baza de practică Blăjoaia este situată în perimetrul comunei clujene Măguri Răcătău. În baza de practică se desfășoară activități de practică și activități specifice de către studenții Facultăţilor de Știința și Ingineria Mediului, Geografie, Biologie, studenții Facultăţilor de Științe Politice. Aceste activităţi se va desfășoară în prezent numai pe perioada de vară, încălzirea nefiind asigurată pe timp friguros. Clădirea principală este într-o stare avansată de degradare a finisajelor, ea nefiind utilizată mai bine de 20 de ani. Anexele necesită și ele intervenții. Se dorește reabilitarea clădirii precum și mărirea capacităţii de cazare și realizarea unui sistem de încălzire bazat pe consumul de gaz butan. Alimentarea electrică se dorește a fi realizată prin intermediul unui generator electric şi prin dotarea cu panouri fotovoltaice.
Cabana a fost deschisă în 1973 și era administrată de Casa Pionierilor, actualul Palat al Copiilor. În 1990, cabana a fost preluată de Administraţia Judeţeană a Taberelor Şcolare, iar după o vreme a fost închisă.
Citește și:
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Pro TV: România riscă să piardă milioane de euro, bani europeni, din cauza întârzierilor în modernizarea căii ferate Cluj-Oradea
mart. 17, 2025 0
-
67 autorizații de construcție în Cluj în ianuarie, al 3-lea cel mai mic număr din ultimii 10 ani, în mediul urban sunt de 4 ori mai multe decât în ianuarie 2024
mart. 17, 2025 0