Închide

Cabana Blăjoaia din Cluj, dărăpănată și nefolosită de decenii, ar urma să fie redeschisă după investiții considerabile ale noului proprietar, universitatea ”Babeș-Bolyai”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 23, 2024 0 326

Cabana Blăjoaia din Cluj, dărăpănată și nefolosită de decenii, ar urma să fie redeschisă după investiții considerabile ale noului proprietar, universitatea ”Babeș-Bolyai”.

”O fostă perlă a taberelor clujene renaște”, susține arhitectul-șef al Clujului, Claudiu Salanță, care prezintă randări ale noului aspect al cabanei o dată ce aceasta va fi redeschisă. ”Cabana Blăjoaia, reprezenta cea mai căutată tabără din judeţul Cluj, datorită în special peisajelor mirifice oferite de zona de munte a Parcului Natural Apuseni, dar și focurilor de tabără din zonă”, arată el. ”După o istorie posdecembristă tumultoasă, în care cabana a fost plimbată prin mâinile mai multor proprietari care nu au investit mai nimic acolo, i-a surâs norocul și a ajuns în proprietatea Universitatea Babeş-Bolyai. Acesția și-au propus să-i dea o nouă viaţă, să o repare, extindă și modernizeze astfel încât să corespundă cerinţelor actuale și își doresc să o transforme într-o baza modernă de practică studențească. Au reusit, prin îndemânarea unei echipe de achitecți talentați, să păstreze farmecul de odinioară al acesteia, să armonizeze extinderile sub forma unui concept unitar și, cred că cel mai important, au făcut asta cu respect pentru integrarea clădirii în peisajul minunat local, rezultând un obiect cu o arhitectură de calitate care face cinste renumelui și prestigiului beneficiarului”.

Echipa de proiect e condusă de arhitectul Alexandru Mociran ca șef de proiect.

Baza de practică Blăjoaia este situată în perimetrul comunei clujene Măguri Răcătău. În baza de practică se desfășoară activități de practică și activități specifice de către studenții Facultăţilor de Știința și Ingineria Mediului, Geografie, Biologie, studenții Facultăţilor de Științe Politice. Aceste activităţi se va desfășoară în prezent numai pe perioada de vară, încălzirea nefiind asigurată pe timp friguros. Clădirea principală este într-o stare avansată de degradare a finisajelor, ea nefiind utilizată mai bine de 20 de ani. Anexele necesită și ele intervenții. Se dorește reabilitarea clădirii precum și mărirea capacităţii de cazare și realizarea unui sistem de încălzire bazat pe consumul de gaz butan. Alimentarea electrică se dorește a fi realizată prin intermediul unui generator electric şi prin dotarea
cu panouri fotovoltaice.

Cabana a fost deschisă în 1973 și era administrată de Casa Pionierilor, actualul Palat al Copiilor. În 1990, cabana a fost preluată de Administraţia Judeţeană a Taberelor Şcolare, iar după o vreme a fost închisă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare