Închide

UAD Cluj: în ce condiții ar putea fi restaurată casa în care s-a născut Matei Corvin, din centrul Clujului

Economie by Mihai Prodan - apr. 28, 2021 0 461

Universitatea de Artă și Design din Cluj arată în ce condiții va fi reparată și modernizată casa în care s-a născut Matia Corvin, și care-i poartă numele, din centrul Clujului.

”Casa Matei Corvin, cu istoria sa binecunoscută, a primit la începutul sec. al XX-lea destinaţie cultural-științifică”, arată UAD Cluj. ”Începând cu anii 1950, clădirea a găzduit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, instituţie cu predare bilingvă – română, maghiară-, sistem care funcţionează şi în prezent. În anul 2000, denumirea Institutului s-a schimbat în Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD). La acel moment, accesul în incinta Casei Matei Corvin era limitat, dar biblioteca era deschisă pentru orice persoană care dorea să aibă acces la fondul de carte, remarcabil de alfel. UAD a inițiat deschiderea către public a Casei Matei Corvin în anul 2002, când a fost înfiinţată Galeria Casa Matei care, în momentul de faţă, se bucură de un renume internaţional. Cu această ocazie au fost efectuate importante lucrări de asanare, reabilitare finisaje şi amenajări exterioare”.

Statutul juridic al clădirii a fost clarificat doar pe parcursul anilor 2000 astfel că regimul de proprietate al Casei Matei Corvin a devenit următorul în 2009: UAD (4691/5000) și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca (309/5000).

Din 2017, clădirea a fost deschisă spre vizitare în lunile de vacanță de vară, când nu e activitate didactică. ”În data de 22 aprilie  a avut loc o întâlnire informală între membri ai conducerii Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (rectorul Radu Marcel Moraru si ministrul Cseke Attila) referitor la solicitarea universităţii cu privire la includerea obiectivului de investiţii Reabilitare, modernizare și dotări ”Casa Matei Corvin” în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, pentru finanţare de către ministerul sus-menţionat. În acest moment sunt discuţii de principiu între UAD, MDLPA şi CL în privinţa paşilor şi etapelor de restaurare şi a condiţiilor în care urmează să fie făcută restaurarea din punctul de vedere al asigurării spaţiilor de desfăşurare a procesului didactic”.

Casa Matei, ce adăposteşte în prezent biblioteca şi sălile pentru cursurile teoretice ale universității, a fost locul în care s-a născut regele Matia Corvinul. Din 1950 a devenit sediul Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” transformat, mai apoi, în Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu”, iar în 2001 în Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.  Clădirea monument istoric din piața Matei Corvin datează din evul mediu și nu a fost restaurată integral din anii 1940-1950.

Citește și:

Clădirea în care s-a născut Matia Corvin ar putea fi restaurată cu bani publici de la Ministerul Dezvoltării

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.