Închide

”U”- Steaua, fragmente de istorie

Sport by Catalin Suciu - apr. 25, 2015 0 1063

Pe 11 septembrie 1947, A.S. Armata primea vizita Universității Cluj, la București, în ceea ce avea să devină prima înfrângere pentru bucureșteni pe teren propriu în istoria Diviziei A.

Echipa ardeleană se bucura de o stimă deosebită în țară după refugiul de la Sibiu (echipa a părăsit Clujul, refuzând să joace în campionatul Ungariei după Dictatul de la Viena) și era primită , așa cum au notat ziarele vremii, cu mult entuziasm. În capitală, parcă, era mai iubită decât celebrele Venus și Carmen București.

“Șepcile roșii așteaptă cu nerăbdare revederea capitalei, unde au cunoscut altădată emoțiile victoriilor aplaudate de publicul arenelor bucureștene. Acum 5 ani Universitatea părăsea Clujul din cauza cedării vremelnice a Ardealului. Refugiată la Sibiu, “U” a așteptat cu nădejde ziua în care fericită se va putea întoarce în orașul drag, capitala Ardealului. Reîntoarsă de curând la Cluj, Universitatea a pășit cu hotărâre și cu entuziasmul tinereții la refacerea secției de fotbal. Căci fotbalul a adus Universității din Cluj cele mai frumoase satisfacții odată cu faima unei echipe redutabile. Acum Universitatea s-a refăcut și va juca probabil la București. Nu pentru a-și impune un orgoliu nemăsurat, ci pentru că “U” știe că la București se poate afirma și apoi are cele mai multe simpatii pe care vrea să le revândă din mijlocul arenei și pentru că nostalgia pentru vremurile frumoase este puternică în sufletul “Șepcilor Roșii”, se menționează într-un articol al Gazetei Sporturilor, de pe 5 octombrie 1945, publicat în volumul AGORA U.

Și “Sportul Popular” vorbește despre modul în care bucureștenii au știut s-o iubească pe Universitatea. “Clujenii țin să lase la București aceeași impresie frumoasă ca întotdeauna, pentru a-și păstra intactă toată simpatia de care se bucură aici”.

Așadar, Universitatea se refăcea, practic, după o perioadă în care a fost silită să-și părăsească orașul.

Puțin mai târziu, formația clujeană avea să dea piept cu A.S. Armata, precurosarea Stelei de astăzi. Neînvinsă pe teren propriu, echipa bucureșteană nu concepea să piardă acasă cu “U” Cluj.

Doctorul Luca  foto: clujeanul.ro

Doctorul Luca foto: clujeanul.ro

Iar pe 11 septembrie, clujenii au ajuns , cu trenul, la București. Despre partida povestește legendarul doctor Mircea Luca în cartea “Șepcile roșii”.
“Iată, însă, că acea sâmbătă dimineața- de la o vreme nu mai plecam noaptea- am luat trenul spre București, pentru jocul cu A.S. Aramata. Și era greu de spus ce-o să facem. Aveam, oricum în față a cincea echipă bucureșteană. Rezultatul meciului a adus din nou apă la moara tradiției.Am câștigat cu 2-1, au marcat Tony – care-și găsise abonamentul – și Rădulescu- Jumătate, care făcea ce făcea și strecura mingea spre careul mic după ce o ascundea cum ai ascunde o caisă de copilul care are de băut lapte.
Deci, treaba a început să meargă. E adevărat, startul a fost cam buestru, dar am refăcut totul fără vreo dificultate.

Uni1versitatea s-a impus cu 2-1, iată, prin golurile lui Dascălu și Constantin Rădulescu. A fost prima înfrângere a echipei A.S.A pe teren propriu în Divizia Națională.

Reamintim, Universitatea Cluj și Steaua joacă astăzi (sâmbătă) , de la ora 21:00, pe Cluj Arena.

Alte date statistice despre meciurile dintre Universitatea Cluj și Steaua (sursa lpf.ro)

  • Întâiul succes din contul bucureştenilor a venit în cel de-al treilea joc, 3-2 pe 29 august 1948, în Capitală, golul victoriei fiind marcat de Andrei Mercea cu două minute înainte de final, asta după ce Gică Popescu I, respectiv Ariton Dascălu bifaseră câte o dublă.
  •  Doar patru meciuri din cele 95 s-au încheiat fără gol, toate la Cluj; ultima dată când tabela a rămas nemodificată s-a consemnat pe 16 mai 1973.
  •  Partida cu cea mai mare diferenţă de scor s-a consemnat pe 3 iunie 1987, Steaua – U Cluj 7-0 (Hagi, Belodedici câte o dublă, Lăcătuş, Piţurcă, Boloni).
  •  Jocul cu cele mai multe goluri: 15 noiembrie 1996, Steaua-U Cluj 5-4. Sabin Ilie a reuşit în acel meci o triplă pentru bucureşteni.
  •  Ultimul egal s-a consemnat pe 27 august 1989, U Cluj-Steaua 1-1.
  •  Ultima victorie bifată de U Cluj s-a înregistrat pe 27 octombrie 2007, U – Steaua 2-1 (Nemanja Jovanovic, Dorin Goga / Bănel Nicoliţă). După acest meci, Massimo Pedrazzini a fost înlocuit de Marius Lăcătuş pe banca tehnică. Au urmat 10 succese consecutive (golaveraj 25-4) pentru „roş-albaştrii”.
  • Dacă tot am vorbit de istoria disputelor Steaua-U Cluj, să notăm şi faptul că, primul trofeu câştigat de „militari” în fotbalul intern, Cupa României din 1949, a fost obţinut chiar după ce au trecut de ardeleni în ultimul act (18 decembrie 1949, 2-1).
  • 31 mai 1997, U Cluj-Steaua 1-7: a fost una din cele două cele mai severe înfrângeri suferite de „şepcile roşii” acasă, cealaltă fiind inregistrată pe 21 aprilie 1999, U Cluj – Dinamo 0-6.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.