Închide

Turiștii străini au cheltuit cu aproape 40% mai mult în România, în această vară, decât în 2021. Stațiunile montane, Transilvania și Apusenii au fost cele mai populare. În Cluj s-a plătit cu milioane în plus față de anul trecut

Economie by Actual de Cluj - sept. 15, 2022 0 151

În acest an turismul românesc a avut o evoluție atipică, dar a înregistrat o creștere economică semnificativă, dacă ne raportăm la volumul cheltuielilor efectuate în ultimele două luni de vară. Astfel, în iulie-august 2022, s-au cheltuit în România 168,8 milioane de lei, față de 155,2 de milioane, în 2021, conform unei analize realizate de furnizorul de servicii și tehnologie de plată Global Payments.

În total, turiștii români și străini au cheltuit cu 13,6 milioane de lei mai mulți bani pe produse și servicii decât în vara trecută, reprezentând o creștere de 8,8% a plăților făcute cu cardul. Aproape jumătate din acest surplus de capital a fost generat de turiștii străini. În lunile iulie-august 2022, aceștia au cheltuit în țara noastră 20,5 milioane de lei, față de 14,8 milioane de lei în perioada similară din 2021, cu 5,7 milioane de lei mai mult (creștere de 38,5%).

Turiștii străini care au cheltuit cei mai mulți bani în România au fost britanicii, care au tranzacționat 3,8 milioane de lei în cele două luni de vară, cu aproape 700 de mii de lei mai mult decât în 2021. Germanii au lăsat și ei 2,1 milioane de lei, cu o jumătate de milion mai mult decât vara trecută, iar italienii au cheltuit 1,8 milioane de lei, cu peste 400 de mii de lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2021.

„Deși nu putem vorbi, neapărat, de turism, în topul cheltuielilor făcute de cetățenii străini în România se află și ucrainenii, care au cheltuit în cele două luni de vară de nouă ori mai mulți bani decât anul trecut, adică peste 1,2 milioane de lei, față de 133 de mii de lei, în 2021”, a declarat Cătălin Moise, Country Manager Global Payments, România, după cum arată economedia.ro.

Nordul Transilvaniei și Munții Apuseni au fost printre regiunile unde s-au cheltuit cei mai mulți bani, în luna iulie, în România. În județul Cluj s-au cheltuit cu 2,6 milioane de lei mai mult decât în luna iulie 2022, în Sighișoara, cu 318 mii de lei mai mult, iar în Târgu-Mureș și Bistrița cu aproximativ 350 de mii de lei mai mult, în fiecare oraș, în timp ce în regiunea Munților Apuseni (județele Bihor, Alba, Salaj), turiștii au tranzacționat cu 1,1 milioane de lei mai mulți bani anul acesta.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu