Închide

Turist în Cluj: „e orașul unde nu ne-a făcut plăcere să ne plimbăm/ aer poluat, trafic foarte zgomotos, șoferi agresivi”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 04, 2023 13 14759

Un turist aflat în trecere prin Cluj-Napoca a rămas cu un gust amar după ce a vizitat orașul.

Marian Ivan scrie pe Facebook despre vacanța pe care și-a luat-o sărbători, timp in care a vizitat mai multe localități din România și din Ungaria.

“La Cluj (Napoca) e doar mult marketing!”, mi-a spus cineva din oras cand i-am spus ca m-am simtit foarte agresat ca pieton. Hai sa va povestesc…”, își începe postarea turistul.

„De pe 23 decembrie am plecat în vacanță. Am vizitat mai multe localități din România si Ungaria, printre care Craiova, Szeged, Debrecen, Cluj -Napoca și Alba Iulia. Aceste 5 orașe sunt comparabile ca dimensiune/populație. Ca orice turist, am “vânat” zonele pietonale, dar nu am ocolit zonele mai puțin turistice. În medie, am parcurs pe jos minim 7 km (10.000 de pași) în fiecare dintre aceste orașe. Ca de fiecare dată în ultimul deceniu, am urmărit modul în care oamenii “folosesc” orașul și modul în care infrastructura îi ajută (sau nu).

Iată câteva din concluziile mele:

1. Craiova a avut cel mai extravagant targ de Craciun. A fost pe opulenta, pe multa risipa. Da, e foarte frumos cu sute de mii de beculete. Nici n-ai zice ca trecem printr-o criza a energiei si printr-o inflatie. Dealtfel, am citit in presa locala ca Olguta a raspuns celor care o criticau pentru risipa ca “orasul isi permite, de aceea s-au cheltuit atat de multi bani pe Targul de Craciun”. Se pare ca la cateva zile dupa aceasta declaratie au fost reduse subventiile la caldura pentru ca administratia nu mai are bani sa suporte aceste costuri.

La polul opus se afla Targul de Craciun din Szeged care, conform traditiei, se inchide in Ajunul Craciunului. Pentru Romania, unde astfel de targuri se inchid la o saptamana dupa Anul Nou, poate parea ciudat. Foarte “ciudat” este si faptul ca targul din Szeged foloseste aceleasi decoratiuni (discrete) in fiecare an. Adica mai multe economii la buget in fiecare an.

2. Cluj Napoca a fost orașul unde nu ne-a făcut plăcere să ne plimbăm: aer poluat, trafic foarte zgomotos, șoferi agresivi. “La Cluj (Napoca) e doar mult marketing! Se anunță foarte multe proiecte dar majoritatea nu se finalizează”, mi-a spus un localnic. 

Într-adevăr, dacă eliminăm vopseaua (inutilă*) de pe piste, vedem că de fapt nu există o rețea de trasee utilizabile la nivel de oraș, traseele dedicate transportului public sunt doar în zona centrală, iar ca să traversezi o stradă ca pieton stai la semafor la fel de mult ca în București. Am aflat că nici clujenii nu sunt încântați de ideea lui Boc cu metroul, însă n-am intrat în detalii să aflu care sunt motivele lor.

* – colorarea pistelor în alte zone decât în intersecții este inutilă; da, este frumoasă, colorată, dar banii aceia puteau fi cheltuiți mai inteligent pentru extinderea rețelei. Spre comparație, la Szeged marcajele sunt mai discrete, dar soluțiile sunt mult mai inteligente decât la Cluj.

3. M-au impresionat pistele pentru biciclete realizate intre localitati. In Ungaria, desigur…

Am parcurs cu masina cateva sute de km prin Ungaria si cam peste tot am vazut piste pentru biciclete paralele cu drumul. In localitati nu am fost impresionat de solutiile tehnice, dar pistele intre localitati erau bine realizate si bine intretinute.

4. La Szeged am remarcat faptul ca in parcul de peste Tisa erau copaci cazuti lasati sa putrezeasca. Pentru ca de 2 ani am inceput sa compostez resturile vegetale din gospodarie, stiu cat de important este lemnul putrezit pentru sanatatea solului. De aceea am apreciat ce am vazut in Szeged. In Romania, frunzele si lemnul cazut din copaci este considerat “gunoi” si este curatat. Adica cheltuim bani pe operatiuni inutile…

Asadar… in Ungaria am vazut multe idei “smart”, cel putin in domeniul infrastructurii. In schimb, in Romania am vazut multa risipa de fonduri si foarte putina inteligenta in administratie. De exemplu, in Craiova, un intreg bulevard este marcat gresit, ultima banda de circulatie devenind “brusc” banda de viraj la stanga, la fiecare intersectie. Este clar ca localnicii s-au obisnuit si li se pare firesc… insa noi traversam orasul chiar dupa accidentul de la Pasajul Unirii si constatam ca astfel de greseli in proiectarea marcajelor se intalnesc in multe locuri din Romania.

 

 

13 comentarii

 1. Si asta-i articol? Ne uitam in gura la un anonim care se contrazice singur?
  Pe de o parte individul se prezinta turist care ia orasul la pas, si pe de alta parte pe el il doare de fapt ca primaria cheltuie bani inutil pt vopsirea pistelor de biciclete? si ca se curata uscaturile din parcuri? si ca o fi bine sau n-o fi bine ca exista subiectul metrou?
  ASTA FACE UN TURIST?.. ar fi fost una sa se planga ca a venit in Cluj si nu a avut ce vedea, decat mizerie, trotuare sparte si oameni ai strazii (nu-i cazul)…dar nu, vezi doamne DOMNUL TURIST e deranjat ca avem semafor la trecerile de pietoni. halal turist..

  • turistul are dreptate iar tu esti intr-o perpetua stare de ebrietate cum singur te declari ..! Clujul n-are nevoie de atatea piste ptr bicilisti, ptr ca romanii n-au cultul bicicletei asa cum sportul OINA , nu se practica mai deloc in tara ,chit ca este declarat ” sport national ” ! metrou..? prin anii 2060 ! semafor..? voi spune ca exagerezi , nu ca esti si mincinos ..! la fel de anonim, esti si tu ,cu diferenta ca ala a vazut lumea si poate face paralele , pe cand tu, ai vazut drumul de la Vaslui- Cluj ..ptr ca tu nu esti Clujean , ci o vinitura care se da drept clujean ..un clujean veritabil , n-are motive sa laude curatenia sau ” picturile de pe strada ! ptr ca aici, nu-i ceva deosebit ! tu, da ..!! ptr ca n-ai mai vazut asa ceva ….

 2. Dacă ați citat pe cineva de pe Facebook nu trebuie pus link cu postarea lui directă? Că așa pot scrie și eu ce vreau pe net și să spun că a postat Ghiță de la Focșani pe pagina lui.

 3. Nu te-a chemat nimeni, prietene! Dar dacă tot ai venit, n-ai dat o nară prin Făget? Bumă-ziua? Grigorescu? Borhanci? Ai văzut Muzeu de artă, cel al Farmaciei,_sau Geogogiei? Ai fi avut cu ce să-ți pierzi vremea, dar tu ai stat la… stopuri. Și ai lins culorile pistelor de biciclete. Nici măcar să denigrezi nu poți, te bălăcărești în neștiință turistică. Ia-ți umbra și pleacă! Sunt mulți alții care vin, așteaptă metroul, centurile de legătură cu autostrada și, în general, caută să cârcotească cât mai puțin despre oraș. Știi de ce? Pentru că, pur și simplu, îl iuubesc așa cum e. Și speră să fie și mai bine în viitorul cât mai apropiat.

 4. Nu știu de unde venea „turista” mai degrabă băgătoare de seamă sau Gică contra dar mai ales ce caută la noi?Stați dragilor in urbea voastră din ce codru îți fi venit și lăsați -ne pe noi să trăim cu semafoare,benzi de circulație colorate ,”metroul viitor” și cu Boc-ul nostru!O zi fara semafoare va doresc 😁!

 5. Ești dus cu pluta.Dar rău se tot.Ai uitat să menționezi in minciuna ta că cei ce claxonează in Cluj au alte numere de circulație sau înscriși mai nou cu Cj.

 6. Anonimul are dreptate macar în privința poluării aerului ca să nu ne scrântim creierele sa vedem mai departe. Cu toată flota electrica de autobuze, Cluj Napoca e cel mai poluat oraș din țară. Asta poate fi verificat pe orice site online care arata calitatea aerului in timp real. Așa că gargara propagandistică locală, aia care doar ea știe cu ce fonduri e susținută, nu ține în fața celor care vor să gândească și nu înghit pe nemestecate gălușca oferita de media cu atâta perseverență și conștiinciozitate.

 7. Chiar nu este relevant ce spune un călător, un turist oarecare…
  Comparația lui cy Ungaria și nu știu ce oraș unguresc ma jasa rece.
  Nu I place….sa nu nai vina!

 8. 4 – In Romania, frunzele si lemnul cazut din copaci este considerat “gunoi” si este curatat. Adica cheltuim bani pe operatiuni inutile…

  Schisofrenie! Da ce trebuie considerat? Comoară? Care e echivalentul unui lingou de haur în frunze uscate considerate gunoi? Cam câte sute de mii de tone de frunză uscată = 1 kil haur în mintiuca dumitale domn turist venit de la Szeged?
  Și de ce gunoi între paranteze? O fi fost obosit după ăia 10000 de pași.
  Vai, scuză-ne că stai la semafor, du-te mă în drumeție pe munte, ce cauți la oraș pe pișcoturi? Lasă că te mai hodinești și tu după ăia 7 km zilnici.
  Mda, individul ridică în slăvi hungaria și se dă mare că are și el bani de covrigi când merge cu trenul din Cluj în Craiova.

Scrie un comentariu

Articole similare