Închide

Turismul în Cluj: proiecte în lucru, număr de vizitatori, nivelul afacerilor marilor hoteluri

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 23, 2021 0 211

Clujul are aproape 90 de proiecte de unități de cazare, în diverse stadii, fiind unul dintre județele cu cele mai multe astfel de proiecte din țară, arată monitorizările unei companii de specialitate. Conform statisticilor oficiale, în iunie, sosirile în structurile de primire turistică au crescut de aproape trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Turismul din Cluj, care se susținea mai ales prin afaceri și evenimente, e încă puternic lovit de pandemie și de măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virulusului. Turiștii străini sunt abia 10% din total, iar afacerile celor mai mari hoteluri undeva la jumătate față de 2019.

Potrivit datelor centralizate de consultanții de la IBC Focus, în 2021 au fost monitorizate 1541 unități de cazare la nivel național. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de 4,21 milioane mp, iar valoarea investițiilor atinge suma estimată de 8,78 miliarde de lei. În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Constanța, cu un total de 208 proiecte, în Bihor sunt 115, în Brașov 103, în Tulcea 101, dar și Clujul are 89 de proiecte, în diverse stadii de dezvoltare.

 

Sursa imagine: Hotelinvest.ro

 

Mai mult de 73% dintre proiectele analizate au finanțare privată. Mai exact, au fost identificate 1133 investiții private, 33 publice și 375 cu finanțare public-privată. În 2021 au fost identificate 12 unități de cazare în stadiul de intenție, 34 în proiectare, 791 în autorizare, 157 înainte de execuție, 260 în construcție, 106 în stadiul de amenajare, 178 finalizate și 3 în stadiul de demolare.

Afaceri la jumătate, probleme cu personalul

Față de 2020, anul în care piața s-a prăbușit, hotelierii au acum câteva luni ceva mai bune, dar activitatea e mult sub ceea ce se înâmpla ante-pandemie. „În 2021 estimăm o creștere cu 60% a veniturilor față de 2020, situându-ne astfel la aproximativ 50% din veniturile din 2019. Încă mai avem mult de recuperat față de activitatea din 2018 – 2019”, spune Andreea Balaj, general manager DoubleTree by Hilton Cluj.

„Lunar, suntem cam la 50-60% din activitatea din 2019. Se simte în continuare lipsa congreselor și a evenimentelor mari, care pentru noi erau foarte importante”, spune Simion Prunean, administrator al Grand Hotel Italia. O altă problemă importantă o reprezintă lipsa de personal. Una dintre soluțiile pentru care hotelierii fac demersuri în această perioadă: aducerea unor angajați din Maroc.

De altfel, la o dezbatere pe tema taxelor și impozitelor locale, Roxana Ghiran, care deține Hotelul Napoca și reprezintă Asociația Hotelierilor Clujeni, a spus că domeniul se confruntă cu o criză acută de forță de muncă și că estimează că în 2 ani sectoruva rămâne fără personal la Cluj.

Sub 10% turiști străini

În luna iunie 2021, s-au înregistrat 37.249 sosiri în structurile de primire turistică din Cluj, arată datele Direcției Județene de Statistică.  Comparativ cu luna mai 2021, sosirile în structurile de primire turistică au crescut cu 33,3%, iar față de luna iunie 2020 au crescut de 2,9 ori.  Din numărul total de sosiri, în luna iunie 2021, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 90,7%, în timp ce turiștii străini au reprezentat doar 9,3%.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare