Închide

Cum vor clujenii să fie taxele și impozitele locale în 2022. Asociația Patronală Horeca Cluj și hotelierii cer facilități care să ajute cu adevărat acest sector afectat de pandemie

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 23, 2021 0 569

Clujenii au făcut mai multe propuneri la dezbaterea organizată pe tema impozitelor și taxele locale în 2022.Primăria a propus menținerea taxelor la nivelel celor din 2021. Hotelierii și sectorul HoReCa au cerut facilități la impozitele și taxele locale, mai precis aplicarea unor cote minime de impozitare, pentru un an de zile. De asemenea cei din UDMR au cerut aplicarea de cote diferențiate de impozitare pentru pensionari. Consilierii USR au cerut facilități și pentru clădirile verzi rezidențiale și s-au solidarizat cu sectorul HoReCa.

 

Asociația Patronală HoReCa Cluj condusă de omul de afaceri Ștefan Gadola a cerut aplicarea de cote minime de impozitare pentru clădirile nerezidențiale care găzduiesc activități HoReCa, după cum permite și legea, pe un an, mai ales că municipiul nu este destinație turistică prin excelență, ci mai degrabă un magnet pentru afaceri, evenimente și domeniul medicinei. Gadola a intervenit în dezbatere și a arătat că HoReCa a fost cel mai afectat domeniu de pandemie și acest lucru a dus la mii de oameni în șomaj tehnic, cu venituri mici, care au fost nevoiți să se mute. „Și noi vrem facilități să putem aduce angajați  în Cluj care și ei contribuie la rândul lor la bugetul local. Nu cerem scutire totală, doar să fim ajutați. Restaurantele și hotelurile au probleme serioase în Cluj”, a subliniat Gadola.  În plus, purtotorul de cuvânt al asociației, Raimonda Boian, a mai spus că membrii asociației au mai propus scutirea sau reducerea impoziterlor pentru operatorii care funcționează ca cluburi, având în vedere că acestea au fost cel mai afectate și mult timp închise dar și pentru cei care au terase, mai ales că acestea sunt sezoniere. „Nu vrem să luăm din bugetul local, doar să fim ajutați. De exemplu taxa de ospitalitate este 1 la Cluj. Cerem o reducere la 0,5. Taxa de la 2 la 0 pe turism s-a redus la Timișoara. La fel și la Brașov. La Constanța a fost anulată. Doar la Iași s-a păstrat la 0,75. La Cluj a fost păstrată la fel. Vrem să se reducă la 0,5. Cumva o compensare pentru 2 ani de pandemie”, a arătat Boian.

În replică, Tarcea a ținut să spună că la Timișoara și la Brașov se propune ca în 2022 să crească la 2% taxa de ospitalitate.

De asemenea, Roxana Ghiran, cea care deține Hotelul Napoca a spus în numele Asociației Hotelierilor Clujeni că nu mai are de unde plăti sute de mii de lei impozite pe astfel de clădiri de cazare care jumătate de an au fost închise. De asemenea, ea a spus că domeniul hotelier se confruntă cu lipsa personalului și că în 2 ani estimează că se va rămâne fără personal la Cluj în acest sector. „Avem credite la bănci iar acestea au înțeles să acorde facilități. Acest lucru îl dorim și de la Primărie”, a arătat Ghiran.

Consilierul local USR PLUS Adriana Cristian a cerut aplicarea aceluiași tratament de reducere a impozitului și pentru clădirile rezidențiale verzi, așa cum se aplică și pentru cele de birouri. De asemenea, a arătat că domeniul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemie și a propus scutiri sau reduceri ale impozitelor locale pentru acești operatori în 2022. Ea a arătat că Clujul este singurul membru al Alinaței Vestului care nu a aplicat niciun fel de facilitate pentru a susține această industrie afectată cel mai mult de pandemie.

Consilierul local UDMR Rácz Béla-Gergely a propus o diferențiere în funcție de venituri sau de suprafața utilă, arătând că există pensionari în centrul Clujului care nu mai fac față având în vedere și creșterea prețurilor la energie. Ca o soluție pentru ca Primăria să nu piardă bani la buget prin aplicarea măsurii a propus ca diferența să fie suportată de către persoanele juridice.

Bancherul Iosif Pop, de la asociația Consiliul Civic Local a cerut Primăriei să stimuleze prin politica de impozitare realizarea caselor verzi, care generează energie nepoluantă. El a oferit exemplul său personal arătând că are 8 panouri fotovoltaice la casa pe care o deține și nu reușește să aibă cheltuieli mai mici, deoarece e taxat cu un preț mai mare de aproximativ 3 ori de Electrica decât cel pe care îl primește pentru că propuce energie verde și livrează și în sistem.

Pop a mai cerut Primăriei să facă public Planul Integrat de Dezvoltare Urbană 2020 – 2027 (2030) făcut de banca mondială dar și proiectele propuse prin acesat ca prioritare pentru oraș să fie susținute cu bani europeni, tocmai ca oamenii să știe și să se pronunțe în cunoștiință de cauză.

Viceprimarul Dan Tarcea a promis că propunerile vor fi analizate pentru a se vedea exact ce bază legală există pentru a putea fi aplicate. El a ținut să spună că Primăria s-a bătut să țină Clujul deschis, să nu îl carantineze pentru ca și HoReCa să poată funcționa dar și a susținut procesul de vaccinare care a adus Clujul la cea mai mare rată de vaccinare din țară și a alocat fonduri substanțiale pentru spitale sau pentru tabletele elevilor care au învățat online.

„Referitor la o schemă diferențiată de impozitare pentru case/apartamente, ne-am gâdit  și noi la asta, dar nu avem cadru legal și e nevoie de o modificare legislativă. La fel și pentru clădirile verzi, noi nu acordăm reduceri  ci acordăm un ajutor de minimis. Persoanele fizice nu se încadrează astfel încât să le acordăm și lor aceste facilități, însă, pe viitor, e o idee foarte bună dar implică modificarea Codului Fiscal”, a mai spus Tarcea.

Pentru anul următor toate taxele și impozitele se vor indexa cel puțin cu rata inflației. În 2021 aceasta a fost de 3,8 %.

Pentru autoturisme impozitul rămâne același.

La imobile, pe lângă cotele standard de impozitare (0,1% pentru clădiri rezidențiale, respectiv 0,2% pentru cele nerezidențiale) se va aplica suplimentar o cotă diferențiată în funcție de zonă, pentru stimularea investițiilor în cartiere: 20% – zona A; 15% – zona B; 10% – zona C; 5% – zona D.

Pe lângă impozitul datorat pe clădire, proprietarii vor plăti în plus 20% dacă nu au respectat autorizația de construcție, respectiv 50% în plus dacă nu dețin autorizație.

Cei care își achită contribuțiile anuale până la 31 martie vor beneficia de o bonificație de 10%.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu