Închide

Turda: își bat joc de sănătate și spital. Bugetul anului 2019 la Turda: care e realitatea din spatele cifrelor

Din județ by Actual de Cluj - apr. 05, 2019 0 110

Municipalitatea din Turda a lansat proiectul de buget pentru anul 2019, într-o atmosferă controversată și sub criticile opoziției care spune că acesta a fost propus fără consultarea tuturor partidelor politice.

Pe hârtie bugetul municipiului Turda pare unul generos, de circa două ori și jumătate mai mare decât cel al anului 2018. Cifrele sunt însă nesigure, deoarece administrația locală mizează pe faptul că toate proiectele europene și din fonduri naționale vor fi finanțate în acest an, informează infoaries.ro.

În practică, municipalitatea din Turda întâmpină dificultăți în gestionarea unor proiecte. În plus, administrația locală alocă cifre extrem de scăzute capitolului sănătate și învățământ. Administrația locală a încercat să facă și economii, unele inspirate altele nu. A redus cheltuielile la sport dar și cheltuielile materiale la învățământ.

Concluziile sunt că Turda se va moderniza dar nu cu viteza anunțată de municipalitate și că sănătatea este capitolul bugetar cel mai defavorizat în bugetul anului 2019. Bugetul poate fi consultat aici

Potrivit cifrelor propuse Turda va avea un buget de 226 milioane de lei dintre care 78,8 milioane vor merge la secțiunea de funcționare (funcționarea Primăriei și a serviciilor publice) iar 147,2 milioane de lei vor merge la secțiuea de dezvoltare. Turda avea prevăzut anual la secțiunea de dezvoltare, în medie, puțin peste 9 milioane de lei. Saltul la 147 de milioane este așadar unul spectaculos.

În 2018, administrația locală estima inițial un buget de 98,4 milioane de lei (umflat apoi la 151 milioane) din care 69, 17 milioane pentru secțiunea de funcționare și 29, 23 milioane de lei pentru secțiunea de dezvoltare (adică noi investiții). la finalul anului 2018 bugetul a fost de circa 89 milioane de lei.

Singurul lucru cert în bugetului anului 2019 este că vor crește cheltuielile administrative și de funcționare cu circa 10 milioane de lei. Despre investițiile anunțate de cifrele din buget nu mai putem fi însă siguri.

Buget umflat cu investiții spectaculoase. Care e realitatea

În 2018, administrația locală estima că va aloca 29,23 milioane de lei pentru capitolul dezvoltare, capitolul de noi investiții. Miza era că vor demara o serie de proiecte cu finanțarea europeană și din fonduri guvernamentale. De fapt, la finalul anului, sectorul de dezvoltare avea alocat puțin peste 12 milioane de lei. În 2018, administrația locală realiza sub 40% din ce a propus.

Tags

Nici un comentariu

Scrie un comentariu